koken voor je hond

Dierenarts Els vertelt hoe (on)verstandig koken voor je hond is

Er bestaat de laatste jaren ophef over hondenvoeding, en dan vooral over het fenomeen “koken voor je hond”. Er staat heel veel informatie op het internet, maar dat is lang niet altijd correct. Fifty & Me sprak met dierenarts Els Rogiers om de juiste feiten voor je op een rijtje te zetten.

Leestijd: 2 minuten

Kan ik mijn hond vegetarisch voeren? 

Er zijn baasjes die wensen te koken voor hun hond. Maar wat wat heeft een viervoeter nu juist allemaal nodig? Er zijn al vele studies uitgevoerd over de behoefte en welke voedingsstoffen er niet aan een gezond patroon mogen ontbreken. Deze behoefte is helemaal anders dan die van een mens. “Zo kan een hond bijvoorbeeld nooit helemaal vegetarisch eten en hebben katten steeds een taurine supplement nodig aangezien hun lichaam deze vitaminen niet zelf kan aanmaken,” zegt dierenarts Els Rogiers ons, vakdierenarts kleine huisdieren. 

Koken voor je hond

Als je beslist om te koken voor je hond is het belangrijk aandacht te schenken aan de juiste hoeveelheden voedingsbestanddelen (water, eiwitten, vetten en koolhydraten) en supplementen als vitaminen en mineralen. Deze waarden zijn namelijk anders dan bij de mens! Zo zijn fosfor en calcium belangrijk voor het skelet en het gebit. De faculteit Dierengeneeskunde dienst voedingsleer aan de Universiteit Gent ontwikkelde een programma om deze waarden correct te kunnen bepalen voor jouw hond. Dierenartsen kunnen dit programma aankopen om hun patiënten en hun baasjes beter te kunnen helpen. Vraag hier dus zeker naar bij jouw dierenarts. Er zijn echter bepaalde voedingswaren die giftig zijn voor je huisdier en die je dus zeker moet vermijden: chocolade, druiven, broccoli, look, ui, prei en rozijnen. 

Lees ook
Wat betekent het als je hond maar blijft trillen? >

Maar honden eten toch geen brokken in de natuur? 

Een misvatting bij velen is dat honden geen graan mogen eten omdat een hond in de natuur ook geen graan eet. Toch wordt graan gebruikt in hondenvoeding om aan de nodige nutriënten te voldoen. “Mensen vergeten dat een hond in de natuur lang niet zo oud wordt als een hond in een gezin omwille van betere voeding en levensomstandigheden,” zegt dierenarts Rogiers.

Juiste voeding voor jouw hond

De juiste voeding voor je hond is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd (puppy’s hebben andere behoeften dan senioren honden > 7 jaar), aandoeningen (denk aan voedselallergieën, nierproblemen, …), maar ook of je viervoeter binnen of buiten leeft. Zo hebben honden die buiten leven gemiddeld 10 procent meer voer nodig omdat ze een stuk actiever zijn en zich moeten kunnen warm houden in de koude wintermaanden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock

Bron: interview met dierenarts Els Rogiers, vakdierenarts kleine huisdieren.


© Fiftyandme 2023