foto hond

Tijdig vaccineren houdt honden kerngezond

Leestijd: 6 minuten

Honden zijn hun hele leven lang gevoelig voor een aantal besmettelijke ziekten. Deze kunnen zeer nefast zijn voor hun gezondheid en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Om dergelijke ernstige infecties te voorkomen, is inenten vaak de enige bescherming. Enkele eenvoudige prikjes zijn voldoende voor een efficiënt en duurzaam effect.

Door Patricia Massange

 

VANAF WELKE LEEFTIJD DIENT DE HOND TE WORDEN INGEËNT?

In de eerste weken na de geboorte krijgt de puppy via de moedermelk heel wat antilichamen aangereikt die beschermen tegen bepaalde ziekten. Zodra de jonge hond 2 maanden oud is, beschermen die antilichamen niet meer en wordt hij bijzonder gevoelig voor ziekten. Dit is het ogenblik waar u moet ingrijpen en beschermen. Uw dierenarts is het best geplaatst om u hierbij te helpen en te adviseren.

WAT IS DE BESTE INENTINGSPERIODE?

Net zoals bij de mens slijt ook bij dieren het immuunsysteem met de leeftijd. Het is dan ook bijna even belangrijk om een oudere hond in te enten als een puppy. De correcte vaccinaties gebeuren in overleg met de dierenarts die rekening zal houden met het levenspatroon van uw hond, de plekken waar hij actief is (pension, verblijf in het buitenland), de contacten met andere honden, het beoefenen van bepaalde hondensporten… De eerste inenting gebeurt bij honden vanaf 2 maanden. Het betreft 2 afzonderlijke inspuitingen – met een tussenpoos van 1 maand – die de immuniteit van de jonge hond op een efficiënte manier helpen verzekeren. Daarna dient deze bescherming om het jaar te worden hernieuwd.

foto hond mevrouw

HOE WERKT EEN VACCIN?

Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid ziekteverwekkende virussen, bacteriën of andere organismen die zijn afgezwakt of ‘gedood’. Wanneer deze organismen aan uw hond worden toegediend, stimuleren ze zijn immuunsysteem. Dit gaat cellen en eiwitten aanmaken om de ziekten te bestrijden. Het zijn deze antilichamen die uw dieren tegen bepaalde ziekten gaan beschermen. Een vaccin kan bijwerkingen hebben, zoals een gebrek aan energie, koorts of een lichte zwelling ter hoogte van de plaats van de inspuitingen. Deze ontstekingsreactie verdwijnt doorgaans vanzelf na een tiental dagen.


© Fiftyandme 2022