Tijdig vaccineren houdt honden kerngezond

Leestijd: 6 minuten

TEGEN WELKE ZIEKTEN DIENT DE HOND TE WORDEN INGEËNT?

De meeste dierenartsen zijn van oordeel dat uw hond bescherming verdient tegen de meest courante, meest besmettelijke en ernstigste ziekten. Er zijn er in totaal 8 waartegen u uw huisdier kunt laten vaccineren.

foto hond

  1. De hondenziekte (ook wel ziekte van Carré of Distemper genoemd): zeer besmettelijke virale aandoening die door honden worden overgedragen. Vooral puppy’s zijn er gevoelig voor, maar zij kan op elke leeftijd worden overgedragen. Zij is bijna altijd dodelijk, maar niet besmettelijk voor de mens noch voor de andere huisdieren (uitgezonderd fretten). Zij wordt overgedragen via secreties van de neus en de ogen van besmette honden. De eerste symptomen zijn koorts, weinig eetlust, conjunctivitis (ontstoken ogen) en lopende neus. Daarna volgen ademhalingsmoeilijkheden, diarree, apathisch gedrag, hoest en braken. Het virus valt verschillende organen in het lichaam aan en ook het zenuwstelsel.
  1. Besmettelijke hepatitis (of de ziekte van Rubarth): deze ziekte is verwant met de virale hepatitis bij de mens. Zij wordt bij de honden overgedragen door het contact met secreties, zoals speeksel, urines of de harde excrementen van een besmette hond. Gevolgen zijn leverinsufficiëntie, oogletsels en ademhalingsproblemen.
  1. Parvovirose (ook kortweg parvo genoemd): de ernstigste en meest voorkomende spijtsverteringsziekte bij de jonge hond. Zeer besmettelijk, voornamelijk in groepen (fokkerijen, kennels, pensions, asielen). Het gaat om een ernstige, virale diarree met braken en immuniteitsstoornissen. De sterftegraad ligt hoog, vooral bij jonge dieren.
  1. Leptospirose (ook ziekte van Weil genoemd): een bacteriële infectie die wordt doorgegeven door de urine van knaagdieren (konijnen, ratten) en resulteert in grote leverproblemen en een ernstige nierinsufficiëntie. Deze ziekte kan ook mensen besmetten en zet zich ook bij hen op de lever en de nieren.
  1. Kennelhoest: deze extreem besmettelijke ziekte treft elk jaar een groot aantal honden, want het is een van de meest verspreide infectieziekten voor honden. De symptomen lijken op die van een griep die door de honden via simpel contact (neus tegen neus) of zelfs zonder direct contact wordt doorgegeven. Het is een vorm van bronchitis die gekenmerkt wordt door een harde, rauwe en droge hoest, secreties, niezen en minder eetlust. Vaccineren tegen kennelhoest is vrijwel altijd verplicht indien u uw huisdier wil onderbrengen in een kennel.
  1. Hondsdolheid: dodelijke virale ziekte die het zenuwstelstel aantast en de meeste zoogdieren bedreigt alsook de mens. De besmetting gebeurt via het speeksel van besmette dieren, een beet, of contact met een besmet letsel (stinkdieren, vossen, wasberen en vleermuizen zijn vaak dragers van de ziekte). De inenting tegen hondsdolheid is niet verplicht in België, maar zal uw hond helpen om beter weerstand te bieden tegen de ziekte indien hij ermee geconfronteerd wordt. Weet dat er geen enkel geneesmiddel bestaat om een hond met hondsdolheid te genezen. Opdat de inenting tegen hondsdolheid als geldig beschouwd wordt, dient het dier naast een identiteit ook een Europees paspoort te hebben. In tegenstelling tot alle andere vaccins wordt dit pas vanaf de leeftijd van 3 maanden toegediend.
  1. Piroplasmose (ook bekend als babesiose en tekenkoorts): ziekte die veroorzaakt wordt door kleine parasieten in de rode bloedcellen. Deze komen in het lichaam terecht door middel van een tekenbeet. Zij vernietigen de witte bloedcellen. De eerste symptomen zijn hoge koorts en een snelle hartslag. Eens de lever is aangetast, volgt ook braken, soms begeleid met diarree. De bloedarmoede neemt stelselmatig toe. Karakteristiek is dat urine van kleur verandert. Inenten is efficiënt op voorwaarde dat hond niet eerder met deze ziekte geconfronteerd werd. Dit gebeurt vanaf de leeftijd van 5 maanden en via 2 inspuitingen met een tussenperiode van een maand.

Indien dit om de een of andere reden vergeten wordt, of indien de houdbaarheidsdatum van het vaccin verstreken is – zelfs al is het maar met 1 dag – dient de hele procedure van vooraf aan te worden overgedaan (2 injecties, met 1 maand tussen). De immuniteit die dankzij het vaccin wordt bekomen, dooft inderdaad snel uit waardoor uw huisdier niet meer beschermd is. Het is dan ook zeer belangrijk om de datums van de jaarlijkse hernieuwingen rigoureus te respecteren.

  1. Ziekte van Lyme: deze bacteriële aandoening wordt veroorzaakt na een besmetting via een tekenbeet. Zij kan verscheidene organen aantasten en resulteren in fysieke en mentale handicaps. Niet alle geïnfecteerde honden krijgen de ziekte van Lyme. Sommige genezen zelfs spontaan in het eerste stadium van de ziekte. Bij anderen kan het verscheidene maanden duren vooraleer de eerste ziektesymptomen zich manifesteren. De symptomen zijn koorts, vermoeidheid en depressief gedrag, spier- en gewrichtspijn.


© Fiftyandme 2024