eetadviezen menopauze geen hormonen

Belangrijke eetadviezen voor vrouwen in de menopauze die geen hormonen nemen

De Canadese arts Lyne Desautels en de voedingsdeskundige Isabelle Huot hebben hun kennis gebundeld in het boek Mieux vivre la ménopause met praktische tips voor meer comfort in deze moeilijke periode in het leven van de vrouw. Fifty & Me sprak Isabelle over haar voornaamste voedingsadviezen voor vrouwen in de menopauze.

Leestijd: 2 minuten

Fifty & Me: Volgens een recente studie verhoogt de hormoonvervangingstherapie lichtjes het risico op borstkanker. Waarom wordt zij vandaag opnieuw toegepast?

Lyne Desautels: “Onze kennis over de werking van onze hormonen is er de afgelopen 20 jaar sterk op vooruitgegaan. Sommige studies maakten ons bang voor het gebruik van vrouwelijke geslachtshormonen, maar we beseffen nu dat er vooroordelen waren. Als we kijken naar de gezondheid van vrouwen als geheel is hormoontherapie heilzaam. Dus keren we terug naar de basis. Vrouwen voor wie deze behandeling is aangewezen, moeten individueel begeleid worden. Het zijn niet alleen de geslachtshormonen die afnemen, maar ook hormonen zoals insuline en cortisol. Die hebben een brede actieradius: de hersenen, het beheersen van het lichaamsgewicht, de slaap, de mentale en de cognitieve gezondheid, gewrichtspijn, enz. Maar ook de levensstijl en de eetgewoonten kunnen perimenopauzale symptomen stimuleren, zoals opvliegers en nachtelijk zweten.”

Lees ook
Is hormoontherapie een optie voor jou? >

Wat zijn de eetadviezen voor de vrouw die voor zichzelf heeft beslist om geen hormonen te nemen?

“Het is zeer belangrijk dat zij haar dieet aanpast. Dit betekent meer soja, groenten, alle soorten peulvruchten (kikkererwten, linzen, enz.), goede bronnen van vitamine D (vette vis, eieren, zuivelproducten, enz.) om osteoporose te voorkomen. Voor extra immuniteit zijn extra fruit, noten, zaden, enz. belangrijk. Het is raadzaam de vleesconsumptie te verminderen ten gunste van vis en zeevruchten. De voordelen moeten zich manifesteren op het vlak van energie, slaap en de beheersing van het lichaamsgewicht, want tijdens de menopauze neemt dat toe met 2 tot 5 kg. Het is ook beter om minder suiker te eten en meer te bewegen, wat borstkanker helpt voorkomen en vasomotorische symptomen vermindert.”

Wat met de consumptie van lijnzaad?

Lijnzaad moet gemalen worden, zoniet heeft het een laxerend effect op de transit. Lijnzaad bevat omega-3. Die is anders dan in vis en belangrijk voor een mooie, goed gehydrateerde huid en mooi haar. Ik neem elke dag 1 eetlepel in een smoothie, yoghurt, havermout of fruitcompote. In combinatie met een verhoogde inname van soja kan dit het verschil maken. Lijnzaad oxideert gemakkelijk na het malen. Het is dus beter om het te vermalen met een kleine koffiemolen of het reeds gemalen kopen en koel of ingevroren bewaren.”

Hoe kunnen de stemmingsstoornissen die verband houden met de menopauze worden verbeterd?

“We zouden 3 tot 4 keer per week vette vis op het menu moeten zetten, zoals sardines, makreel, zalm of tonijn. De omega-3 die ze bevatten heeft een positieve invloed op het humeur. Als alternatief zijn er de omega-3-supplementen. Zij kunnen helpen om milde symptomen tegen te gaan. Er zijn ook de microbiota die, via de link tussen hersenen en darmen, echt kunnen helpen tegen de angst die gepaard gaat met depressieve symptomen. Om je microbiota in balans te brengen, eet je een gevarieerd dieet dat rijk is aan plantaardige vezels en probiotica, zonder of met zo min mogelijk voedingsadditieven. Een gevarieerde darmflora helpt de geestelijke gezondheid te verbeteren.”

Mieux vivre la ménopause – Grâce à l’alimentation et aux hormones door Lyne Desautels & Isabelle Huot (Les Éditions de l’Homme). 248 p., 19,90.

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beelden © Shutterstock


© Fiftyandme 2024