overdosis vitaminesupplementen

Kan je een overdosis vitaminesupplementen nemen?

Tijdens de coronacrisis is het nemen van vitaminekuren erg populair gworden. Maar is dat wel nuttig? Het is belangrijk om op te letten voor de gevolgen en een eventuele overdosis.

Leestijd: 2 minuten

Met de alomtegenwoordige marketingcampagnes, en niet te vergeten de steeds groter wordende schappen in drogisterijen, is de verleiding groot om meer vitaminesupplementen te nemen. Meestal uit voorzorg of om zichzelf een winterboost te geven. 

Vrouwen als doelgroep van vitaminesupplementen

Bepaalde mensen hebben meer kans op tekorten, die dan een vitaminebehandeling vereisen. Daartoe behoren zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook vrouwen ouder dan 65 jaar en vrouwen in de menopauze en/of lijdend aan osteoporose. Het begin van de menopauze leidt tot een tekort aan vitamine B, C en D. De dagelijkse inname is vaak te laag.

En hoe zit het met de gemiddelde persoon? “Voor een gezond persoon die ‘relatief’ evenwichtig eet, is het niet nodig supplementen te nemen. Een vitaminetekort ontstaat niet van de ene dag op de andere, je loopt geen risico als je een korte tijd geen evenwichtige voeding eet. Sommige vitaminen, de zogenaamde vetoplosbare vitaminen, worden in het lichaam opgeslagen om een tekort aan te vullen”, legt Anne Colinni, voedingsdeskundige, uit. Zij herinnert ons er ook aan dat “over de supplementatie met vitaminen en mineralen moet worden beslist op basis van een raadpleging met een specialist en niet door zelfmedicatie zonder werkelijke kennis van de doses die moeten worden genomen naar gelang van je gezondheidstoestand.

Wat is de beste tijd om je vitaminen te nemen?

Het eerste advies voor degenen die met een kuur beginnen, is om regelmatig je tabletten in te nemen om de doeltreffendheid ervan te garanderen. Het is ook verstandig om de vitaminen op een bepaald tijdstip van de dag in te nemen. Hetzij ‘s morgens, bij het ontbijt, dat vet moet bevatten om de opname van vetoplosbare vitaminen te bevorderen.

Wat zijn de mogelijke risico’s van een overdosis vitaminen?

Als het om een overdosis vitaminesupplementen gaat, gaat het meestal om vitamine C. Dat is de populairste en wordt het vaakst genomen als een kuur in de winter. Hoewel het noodzakelijk is voor het lichaam, kan het tot ernstige problemen leiden als de maximale dosis van 2000 mg per dag (voor een volwassene) wordt overschreden. Bloedarmoede, slaapstoornissen, gewrichtspijn, hypoglykemie…

Hetzelfde geldt voor vitamine D, die in de eerste maanden van de coronacrisis vaak als wondervitamine werd gepresenteerd. Gevaarlijk in hoge doses. Met risico’s op stuiptrekkingen, hoofdpijn, nierstenen en zelfs hoge bloeddruk. Een teveel aan wateroplosbare vitaminen (vitamine C en B1 tot B12) wordt gemakkelijk door de urine afgevoerd, maar dat geldt niet voor de vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K), waarvan het teveel in de vetweefsels wordt opgeslagen. Voor alle zekerheid is het daarom raadzaam vitaminesupplementen te kopen in een apotheek, voor advies, en het doosje te raadplegen waar het begrip ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) staat vermeld. Om elk risico op overdosering te vermijden.

Lees ook
Schoonheid komt van binnenuit: supplementen om je gezondheid en huid een boost te geven >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024