platte buik menopauze

5 manieren om een platte buik te houden tijdens de menopauze

Voor de badkamerspiegel wijs je voortdurend op dat ronde buikje dat sinds de menopauze is verschenen. Hoe kan je je buik plat houden?

Leestijd: 2 minuten

De menopauze is een periode die evenzeer wordt gevreesd als doorstaan, en de nadelige gevolgen ervan vermenigvuldigen zich. Zoals dat buikje dat je inspanningen en hoop om een platte buik te houden verpest als je vijftig bent geworden. Waarom is het daar? Hoe ga je er mee om?

Nog een effect van de menopauze

Met het bereiken van de middelbare leeftijd neemt de spiermassa en het oestrogeen af. Dit gaat vaak gepaard met een meer sedentaire levensstijl, een voorliefde voor goede wijn en goed eten. Maar als het lichaam niet meer genoeg calorieën verbrandt, wordt vet opgeslagen. Niet op de dijen of billen, maar op de buik. Dit kan leiden tot een gewichtstoename van 2 tot 3 kilo in dit deel van het lichaam.

5 tips om een platte buik te houden

De menopauze is niet de enige oorzaak. De levensstijl speelt ook een rol. Goede gewoonten kunnen een verschil maken.

Pas je dieet aan

In het ideale dagmenu moeten vezels een belangrijke plaats innemen (30 g per dag) en moeten levensmiddelen met een hoge glycemische index (d.w.z. meer dan 65) worden vermeden. Vermijd ook kant-en-klaarmaaltijden die te zout en te vet zijn, net als teveel alcohol. Het is ook van essentieel belang dat u uw voedsel goed kauwt. Om sneller een verzadigingseffect te krijgen en het opgeblazen gevoel te vermijden.

Verminder zout en suiker drastisch

Suiker wordt vaak beschouwd als een welkome opkikker, behalve voor je figuur. Voedingsdeskundigen bevelen aan niet meer (vrije) suiker in te nemen dan 10% van de totale energie-inname. Dus vergeet snoep en gebak. Maar ook vruchtensappen, confituur en honing met toegevoegde suiker. Hetzelfde dieet geldt voor zout. Het bevordert het vasthouden van water in de buikstreek. De juiste dosis mag niet meer dan 5 gram per dag bedragen.

Beperk stress

Rustiger leven helpt om het opgeblazen gevoel dat zo vaak voorkomt te voorkomen. De oorzaak is de verstoring van de darmtransit door een slechte bloedcirculatie veroorzaakt door angst.

Houd een goede houding aan

Dit buikje zal nog beter zichtbaar zijn met een gebogen rug en een ontspannen houding. Door rechtop te staan met je schouders naar achteren, zal je figuur er veel beter uitzien. De oefening die de buik naar binnen dwingt, helpt om de spieren van de buikriem aan te spannen.

Doe een sport

Met regelmatige lichaamsbeweging kunnen vrouwen in de menopauze de toename van het buikgewicht beperken of zelfs voorkomen. Maar ook om een aantrekkelijk figuur en voldoende spiermassa te behouden. Hoewel alle sporten goed zijn, zijn sommige oefeningen heilzamer omdat ze gericht zijn op de zone die een probleem vormt: de buik. Buikspieren en spierversteviging zijn bijzonder geschikt. Als ze goed worden uitgevoerd, gaan ze de ontspanning van het buikweefsel tegen. Reken voor zichtbare effecten op ongeveer drie uur sport per week, volgens de WHO.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023