5 keer hoopgevend wetenschappelijk onderzoek

Leestijd: 3 minuten

Elke dag opnieuw maken de resultaten van wetenschappelijke studies ons slimmer. Zo zijn er ook nu weer een aantal hoopgevende en veelbelovende ontdekkingen…

Door Common Sciences – Agentschap voor wetenschappelijke communicatie

1. SIËSTA IS GOED, OOK VOOR HET IMMUUNSYSTEEM

De weldadige invloed van de siësta op ons lichaam blijft ons verbazen. Zo toont een recente studie dat een korte pauze van 30 minuten bij mannen die de nacht voordien slechts 2 uur hebben geslapen zowel het stresspeil als het immuunsysteem positief beïnvloedt. Een korte siësta helpt het lichaam met andere woorden om de hormonen- en eiwitniveaus te herstellen die stress helpen bekampen en het versterkt onze afweer tegen indringers van buitenaf.

siesta-goed-voor-immuunsysteem-life-magazine 

2. SMS’JES BEÏNVLOEDEN HERSENEN

De wetenschappers weten al langer dat elk deel van ons lichaam verbinding heeft met een specifieke hersenzone die haar bewegingen controleert. De grootte van deze zone varieert in functie van het gebruik van de bewuste zone. Logischerwijze bekleden de handen en de voeten dus een grotere plaats dan de andere lichaamsdelen. Het veelvuldig gebruik van de duimen om een sms’je te schrijven heeft dan ook een invloed op ons brein en die is even efficiënt als het bespelen van een muziekinstrument, zoals bijvoorbeeld de viool.

sms-modifie-le-cerveau-life-magazine 

3. MEDITATIE HOUDT BREIN JONGER

Mediteren helpt tegen het aftakelen van ons brein. Om dit te bewijzen, werden 100 personen van 24 tot 77 jaar ingehuurd voor een onderzoek. De helft hiervan mediteerde al heel wat jaren terwijl de andere groep dit niet deed. Na een MRI-hersenscan ontdekten de onderzoekers dat de grijze zone bij de niet-mediteerders veel sneller afnam met de leeftijd. In sommige gebieden, zoals de hippocampus (speelt een rol in het geheugen), was het effect zelfs nog duidelijker. Het helpt met andere woorden om je brein jong en actief te houden teneinde de onafwendbare aftakeling van het hersenvolume tegen te gaan. mediatie-houdt-brein-jonger-life-magazine

 

4. MUZIEK BOOST COGNITIEVE CAPACITEITEN

Muziek spelen is goed voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen en volwassenen, maar zoals een recente Canadese studie aantoont, strekken de voordelen zich ook uit over de lange termijn. Onderzoekers stellen het zo: wie voor zijn 14e een instrument leert spelen en dit gedurende 10 jaar “intensief is blijven inoefenen”, heeft op termijn minder problemen om een voordracht te begrijpen of in te studeren, en dit geldt ook voor de oudere generatie.

 

muziek-boost-cognitieve-capaciteiten-lif-magazine

 

5. KANKER: NIEUWE MOLECULEN TEGEN TUMOREN

Tijdens zijn ontwikkeling beïnvloedt een tumor beetje bij beetje de bloedsomloop en creëert rondom zichzelf een eigen systeem van bloedvaatjes die hij gebruikt voor zijn eigen groei. Dit nieuwe stukje bloedsomloop vergemakkelijkt ook de circulatie van kankercellen die aan de basis liggen van de metastasen. Er is evenwel een nieuwe molecule ontwikkeld – ET-D5 – die de mechanismen van de celdeling kan beïnvloeden. Zij kan de “toevoer” naar de tumor doorbreken en hem beletten om hun eigen bloedsomloopje te ontwikkelen. Dit maakt het eenvoudiger om hem te bestrijden.

5. cellules cancereuses

 


 


© Fiftyandme 2024