Wat geven we aan onze kleinkinderen?

Leestijd: 6 minuten

Staat er binnenkort weer een verjaardag van een kleinkind met rood aangekruist in uw agenda? Tijd dan om weer even stilstaan bij die vraag die dan door ons hoofd dwaalt, bezorgd als we zijn dat het gekozen cadeau niet wordt geapprecieerd. Het moet gezegd zijn: het juiste cadeau kopen blijft een hele kunst!

shutterstock_213137902Door Martine Dory

Wat doen “de anderen”?

Sommige grootouders proberen op dezelfde golflengte te komen van het jonge volkje door spelconsoles, computerprogramma’s, videospelletjes… aan te bieden. Maar smaken verschillen en met de razendsnel evoluerende technologieën geven dergelijke cadeaus geen garantie op slagen. Dan zijn er nog de grootouders die opteren voor iets nuttigs. Zij geven de voorkeur aan een boek of een educatief spel! Oeps… De kans is groot dat het boek of het spel ergens in een kast terecht komt of, erger nog, wordt verkocht op eBay of kapaza.be!

Anderen zijn zo bang om iets verkeerd te doen dat ze verkiezen een ‘briefje’ te schenken, zodat het kind of de aanstormende puber zelf kan kiezen en kopen wat hij of zij het liefste wenst. Winkels afschuimen hoeft dan niet meer, en er is de zekerheid dat het plezier doet… Maar is het dan nog een ECHT cadeau?

Zichzelf geven

shutterstock_256172158

Om van het schenken geen gevoel van verplichting te maken, moet een cadeau blijk geven van de kracht van de band die de ontvanger en de schenker met elkaar verbindt. Uiteindelijk is dat de essentie van onze drang om iemand een plezier te doen! Laat ons even afstand nemen en onszelf bekijken bij de keuze of de aankoop van een cadeau. Wat meteen opvalt: het is opmerkelijk wat we van onszelf meegeven in een cadeau! Onbewust ? Of net niet…

Het mooiste, meest waardevolle cadeau dat grootouders kunnen geven en dat geen prijs heeft, is zichzelf. Beschikbaar zijn van hart… en in de tijd! Een zeldzame soort vandaag de dag. Maar een soort die niet los te maken is van een zekere ontvankelijkheid. Enkel hij of zij die echt kan ontvangen, kan ook echt geven. Zichzelf geven bevat ook altijd een cadeau voor degene die geeft…


© Fiftyandme 2024