Herontdek de vreugde van… slapen!

Leestijd: 3 minuten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is ons organisme tijdens de slaap actief. Wanneer we slapen, consolideert ons lichaam wat het tijdens de dag heeft opgebouwd, scheidt het bepaalde hormonen af en spaart het krachten voor de volgende dag. Een tijdelijk of herhaald gebrek aan slaap verstoort echter het evenwicht van het individu. Gelukkig bestaan er allerlei oplossingen om hieraan te verhelpen!

Slapeloosheid kan zich in verschillende vormen uiten: moeilijk inslapen, te vroeg wakker worden met een totale kortere slaaptijd als gevolg, of een niet herstellende slaap.

Een herstellende slaap bestaat uit de harmonische opeenvolging van een aantal cycli met elk een duur van 90 tot 120 minuten. Het aantal cycli is sterk individueel en ook de diepte van de slaap is niet constant maar evolueert.

Met het ouder worden ondergaat ons lichaam bepaalde veranderingen. Het is dan ook normaal dat onze slaapbehoeften wijzigen. Vooral vrouwen worden dit gewaar. Kleine aanpassingen in het uur om te gaan slapen of op te staan volstaan om weer in balans te komen. Het heeft immers geen zin om absoluut evenveel uurtjes te willen slapen als een kind, wanneer ons lichaam hier niet om vraagt.

Ook bepaalde chronische factoren zoals reuma, astma of acute toestanden zoals tandpijn, griep, postoperatieve pijnen… kunnen verantwoordelijk zijn voor stoornissen in het slaappatroon. Van zodra de toestand weer genormaliseerd is, keert de slaap vanzelf terug.

Bepaalde volstrekt goedaardige ademhalingsstoornissen kunnen een herstellende slaap verhinderen. Zo kan apneu verschillende keren per nacht en zonder dat u het zelf in de gaten heeft, ervoor zorgen dat u kort wakker wordt door geniepige, kleine ademstilstanden. Ook snurken, een probleem bij vooral oudere personen, kan oorzaak zijn van vermoeidheid overdag, zelfs al is het vooral de partner die over snurken klaagt…

Dormir2

Tot slot zijn er factoren zoals stress, gelukkige of ongelukkige momenten in het leven van een mens (een verhuizing, een huwelijk, een overlijden), traumatiserende fasen (een ongeval, een depressie) die de nachtrust grondig in de war kunnen brengen. Bovendien zijn we niet altijd even lief voor ons lichaam: we leggen het een levensritme op dat wordt gekenmerkt door te grote uurverschillen, te zware verantwoordelijkheden, gespannen zenuwen of een te hoge werklast. Allemaal omstandigheden die ons ’s nachts uit onze slaap kunnen houden. Veel mensen hebben overdag onvoldoende tijd, en gebruiken hun nachtelijke uurtjes dan maar om te piekeren en hun problemen op te lossen.

Willen we echt goed slapen en uitgerust aan de volgende dag beginnen, dan moeten we ervoor zorgen dat onze slaapruimte goed verlucht, rustig en niet te warm is, en dat er geen televisie of computer op onze kamer staan, omdat die vaak voor agitatie zorgen. Ons lichaam zelf moet aandachtig zijn voor een aantal factoren die onze nood aan slaap aankondigen – zoals prikkende ogen, geeuwen…
Verder moeten we ons lichaam de gelegenheid geven de innerlijke temperatuur voldoende te laten dalen. Nadat u intensief hebt gesport (liefst voor 8 uur ’s avonds), neemt u het best een douche op lichaamstemperatuur en u eet bij voorkeur een lichte maaltijd, zodat u een lange vertering vermijdt. Een snelle zoete snack 20 minuten voor het slapengaan is wel heilzaam, omdat suiker de secretie van 2 hormonen die betrokken zijn in het slaapproces, bevordert.

Ons lichaam stelt het eveneens op prijs dat we het een vaste uurregeling opleggen zodat het bepaalde herkenningspunten en een natuurlijk ritme heeft. Zo is lekker lang uitslapen tijdens het weekend verleidelijk voor velen onder ons, maar jammer genoeg niet erg aanbevolen! Een 20 minuten durende siësta daarentegen kan wel wonderen doen om de batterijen weer op te laden. En als u graag veel koffie, thee of cola drinkt, doet u dat best vóór 14 uur zodat de cafeïne uw slaap niet negatief kan beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor vitamines.

Als al deze tips nog niet volstaan in uw zoektocht naar een verkwikkende slaap, dan rest u nog de mogelijkheid terug te vallen op een hele waaier ‘zachte’ methoden. Uw apotheker zal u advies geven en u helpen kiezen uit kruidenthee’s, capsules op basis van valeriaan, passieflora, linde, meidoorn, spoorelementen (magnesium, mangaan, kobalt) of homeopathische behandelingen die zijn afgestemd op uw persoonlijkheid en soms wonderen kunnen doen…

Blijven de slaapstoornissen toch nog aanhouden, dan gaat u best bij uw arts langs.


© Fiftyandme 2021