Lekker en gezond: eet lokaal

Leestijd: 5 minuten

Eten van bij ons betekent dat je producten koopt die in onze streken worden geteeld en dus niet worden ingevoerd. Dat is goed voor de economie, de lokale landbouwers… en voor onze gezondheid, want eten van bij ons sluit meestal perfect aan op onze seizoenen. Vandaar ook de extra smaak in fruit en groenten!

une

Er zijn er die bij het krieken van de dag verse planten plukken en in een slaatje verwerken. Er zijn er die wortels gebruiken, wieren en hooi. Er zijn er ook die bloemen plukken aan de voet van de bomen en die op het vuur zetten. En neen, dit zijn niet zo maar enkelingen, maar topchefs. De Fransen Michel Bras en Marc Veyrat, de Deen René Redzepi en de Belg Kobe Desramaults zweren bij het ultra-lokale. Hun topgastronomie gaat terug naar de essentie van de “terroir”, zijnde de aarde…

IN ONS ALLER BELANG…

shutterstock_27342172De voorbije jaren kozen de supermarkten steeds meer voor streekgebonden producten. Meer dan ooit steunen zij de plaatselijke producent en promoten zij zijn producten. Maar vanwaar die boom, vanwaar dit plotse enthousiasme voor alles wat plaatselijk is? De uitleg is simpel: de consumenten willen weten waar datgene dat ze op hun bord leggen vandaan komt en zij willen herkenbare smaken. Door plaatselijk te kiezen, doorstrepen we de producten die soms tienduizenden kilometers onderweg zijn (zoals de aardbeien met Kerstmis of de groene boontjes uit Kenia) of behandeld zijn voor een langere houdbaarheidsdatum.

Vanuit economisch standpunt helpen we de plaatselijke economie en zorgen we voor werkgelegenheid door onze producten bij plaatselijke producenten te kopen, bij de boeren, op de markt. Mooi voorbeeld hiervan zijn de Belgische peren die door het Russische embargo plots een grote afzetmarkt verloren. De producenten kunnen opnieuw inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit en een correcte prijs vragen voor hun arbeid. Door de nabijheid van de afzetmarkt kunnen zij hun productie daar ook beter op afstemmen. Hierdoor is er minder verspilling, worden plaatselijke variëteiten herontdekt en wordt ambachtelijke kennis opnieuw een troef.

Lokale producten kopen, is niet alleen een uitstekend idee, maar het is vooral ook een gewoonte die je beetje bij beetje aanleert:

shutterstock_187055222

  • Door bio-mandjes of lokale producten rechtstreeks aan te kopen bij de producent
  • Door zelf te plukken op de hoeve of in een moestuin
  • Door de afkomst van de producten te controleren op het etiket
  • Door een kalender met seizoenproducten te gebruiken om de juiste keuzes te maken
  • Door naar de markt te gaan

BIO, LOKAAL OF BEIDE?

Lokale producten hebben vaak geen label, maar zij hebben wel alle kwaliteiten van bio: weinig gebruik van pesticiden en vooral het respect voor de seizoenen en dus voor de natuur. Bio heeft als belangrijkste voordeel dat er geen chemische producten worden gebruikt (pesticiden en synthetische meststoffen), maar sommige bio-producten komen van heel ver, wat toch tegenstrijdig kan overkomen.shutterstock_177847724Bio en lokaal eten, kan dus best. En het is, a priori, beter voor de gezondheid. Deze voedingswaren bevatten een grotere voedingswaarde en zij beantwoorden beter aan onze behoeften in functie van de seizoenen. Dankzij de lokale producten worden de smaak en de versheid van de voedingsstoffen die op het ideale moment worden geoogst opnieuw basiskwaliteiten.


Leuke initiatieven

Brussel: La ruche qui dit oui

Capture d’écran 2015-04-01 à 14.54.14

Wat zou u ervan vinden om wekelijks de kans te krijgen om een mandje met seizoenproducten samen te stellen, vaak bio en vooral lokaal, met de garantie dat Belgische producenten hierdoor de vruchten van hun werk kunnen plukken? U koopt wekelijks precies wat u nodig heeft. Elke Ruche werkt samen met zijn eigen producenten. Zij hebben met elkaar gemeen dat zij binnen een straal van 250 km rond Brussel zijn gelegen. De producten verschillen al naargelang de Ruche waar u bij hoort, maar de variatie is gegarandeerd. Fruit, groenten, kazen, melk, gebak en brood, wijn en sappen, jam, honing, vlees, zeep… staan op de kaart.

www.laruchequiditoui.fr

Vlaanderen: voedselteams 

voedselteams_logo

In Vlaanderen kennen we Voedselteams: een vzw bestaande uit lokale teams, boeren en producenten, vrijwilligers en betaalde medewerkers. Ze verenigen verbruikers die bewust bezig zijn met hun consumptiegedrag en -methodes. Zij steunen de plaatselijke landbouw en willen gezonde producten aanbieden tegen redelijke prijzen. Zij hebben dan ook bijzondere afspraken lopen met sommige producenten. Deze leveren groenten en andere seizoenproducten in de vorm van mandjes of gestockeerd in een opslagruimte.

www.voedselteams.be

“Cru”, een nieuw concept van de Colruyt Group

Groenten en fruit die bij plaatselijke producenten worden gekocht of een eigen boot die het bedrijf van verse vis voorziet. Met “Cru” wordt de kaart getrokken van authenticiteit en smaak, naar het concept van Jean-Pierre Roelands. Een oude hoeve en kleinschalige vestiging in Overijse – geenszins een supermarkt, veeleer een overdekte markt zoals vroeger – keert hiermee terug naar de tijd van toen. U vindt er trouwens alleen maar voedingswaren en uitsluitend vers. Dus geen conserven, bokalen of in karton verpakte granen.

 shutterstock_126130064

“De bedoeling was om een markt te creëren met tien specialisten in hun vak; vaklui die opnieuw belangrijk worden, zoals bakkers en slagers”, zegt Jean-Pierre Roelands. “Wij willen inspelen op het verlangen van de mensen naar authenticiteit en eenvoud. We moeten desindustrialiseren, want daar gaan we momenteel misschien wel een beetje te ver in door. Bij zoverre dat sommige producten helemaal veranderd zijn.”

Dit conceptadres richt zich dus tot iedereen die kwaliteitsproducten verlangt in hun zuiverste vorm en terug wil naar de grotendeels verloren gegane authenticiteit en alledaagse eenvoud.

Cru
Brusselsesteenweg 374
3090 Overijse
cru.be/nl


 In de praktijk

shutterstock_208387039

Toepassing van “Recepten4seizoenen” voor iphone, Android en ipad waardoor men de groenten en het fruit die bij ons geteeld worden kan identificeren en men ideeën voor recepten krijgt toegespeeld voor elke maand van het jaar.

www.voedselteams.be

www.leefmilieubrussel.be

www.mariesgarden.be

www.sagal.be

www.fermet.be (lees ons artikel over Fermet hier!)


© Fiftyandme 2024