Lichtpuntjes in de behandeling van COPD

Leestijd: 2 minuten

Hoewel er tot op heden geen afdoende behandeling bestaat die copd (beter bekend als een ‘rokerslong’) geneest, beschikt de medische wereld wel over nieuwe geneeskundige wapens die de evolutie van de ziekte kunnen afremmen en de levenskwaliteit kunnen verbeteren van zij die er aan lijden.

1. WAT ZIJN DE KENMERKEN VAN COPD (CHRONISCH OBSTRUCTIEVE LONGZIEKE)?

Deze longziekte wordt gekenmerkt door het vernauwen van de luchtpijpvertakkingen. Dit belemmert een goede doorstroming van de lucht en bovendien heeft deze ziekte de neiging om met de tijd erger te worden. In België lijden ruim 600.000 mensen, voornamelijk volwassenen, er aan. 

2. WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

De eerste symptomen van COPD kunnen onschuldig lijken. Het gaat dan voornamelijk om kortademigheid bij inspanning, een vettige hoest en de productie van slijmen ’s ochtends. Hoewel ze onschuldig lijken, verdienen deze eerste tekenen toch nader onderzoek. Naarmate de ziekte evolueert, manifesteert de kortademigheid zich steeds sneller bij minder zware inspanningen en zorgt zo voor een totaal andere levenskwaliteit.

3. HOE GEBEURT DE DIAGNOSE?

Een ademhalingstest met behulp van een spirometer geeft exact het volume en het debiet aan van de lucht die wordt uitgeademd. Deze diagnose is dus erg exact. Door dit onderzoek geregeld uit te voeren, kan men de evolutie van de ziekte op de voet volgen.

4. WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN DEZE ZIEKTE?

In 80 tot 90 % van de gevallen is langdurig roken de belangrijkste oorzaak van COPD. Nochtans zijn niet alle rokers even gevoelig voor de ontwikkeling van deze longziekte. Naar schatting zullen zo’n 20 % van hen COPD ontwikkelen. Heel wat erfelijke factoren bepalen mee het risico op COPD. Niet enkel het inhaleren van de tabaksrook, maar ook blootstelling aan sommige chemische stoffen (bv. sommige oplosmiddelen) verhogen het risico om deze ziekte te ontwikkelen. De andere risico’s zijn gelinkt aan professionele blootstelling. Landbouwers en veetelers behoren eveneens tot de groep met een verhoogd risico.

5. HOE PAKT MEN DEZE ZIEKTE AAN?

Eerst en vooral door het toepassen van een nieuwe levenshygiëne: stoppen met roken, beschermingsmaatregelen tegen professionele blootstelling, lichaamsbeweging. Elke infectie dient voorkomen en men moet zich laat inenten tegen griep en longontsteking. Bronchusverwijders en inhalators helpen om de luchtwegen te dilateren (verwijden) en ademhalingsmoeilijkheden te bekampen. Deze inhalators dienen oordeelkundig te worden gebruikt voor maximale efficiëntie. Er is een nieuw toestel op de markt dat het gebruik van de geneesmiddelen vergemakkelijkt. De geïnhaleerde corticoïden bekampen de ontsteking van de luchtwegen en worden toegediend als bronchusverwijders. Meer uitleg bij uw arts.

shutterstock_117654541


© Fiftyandme 2024