Melanomen: opgepast voor uw huid!

Leestijd: 3 minuten

Elk jaar worden in België ongeveer 2200 gevallen van melanomen en ongeveer 20.000 andersoortige huidkankers vastgesteld. Vroege opsporing is essentieel om de alarmerende toename van deze vorm van kanker tegen te gaan. Die weegt trouwens door op de wereldladder want de waarschijnlijkheid van een huidkanker is 1 op 75. Bovendien is slechts 1 Belg op 3 vertrouwd met de onrustwekkende voortekenen. Nochtans zijn er geen ingewikkelde tests nodig: goed kijken is vaak al voldoende.

Hou die vlekjes in de gaten!

Mélanomes

Het zijn niet altijd de lichaamszones die het vaakst aan de zon worden blootgesteld waar de meeste melanomen opduiken, integendeel. Bij de vrouwen ontwikkelt de ziekte zich voornamelijk op de benen terwijl die bij mannen meer op de romp voorkomt. In 15 tot 20 % van de gevallen ontwikkelt de melanoom zich op een moedervlek. In de andere gevallen groeit zij op een gezonde huid, onder de vorm van een gekleurd plekje dat lijkt op een moedervlek.

5 letters: ABCDE

Elke verandering van vorm, kleur of afmeting van een moedervlek moet een alarmsignaal zijn. Om een melanoom ter herkennen, gebruiken vele artsen de ABCDE-methode.

Asymmetrie: betekent dat de moedervlek niet asymmetrisch mag groeien

Borders : (Engels voor grenzen): de overgang van de betreffende plek naar de gewone huid wordt minder duidelijk en loopt soms over in de huid

Color : de vlek mag niet veranderen van kleur of kleursamenstelling

Diameter: de vlek mag niet groter zijn of worden dan een gewone moedervlek (6 mm)

Evolutie: staat voor een snelle verandering van het uiterlijk van de moedervlek

Mélanome3

Elke moedervlek die groeit en een van de vijf genoemde kenmerken vertoont, dient door een huidspecialist onderzocht. Hij zal deze kunnen verwijderen onder plaatselijke verdoving en laten analyseren. De andere vlekken blijven ongemoeid: het risico op uitzaaiingen is te verwaarlozen.

Indien het melanoom tijdig verwijderd wordt, is geen andere behandeling noodzakelijk. Momenteel genezen 80 % van de melanomen op deze manier. Wel worden regelmatige check-ups (elke zes maanden gedurende twee jaar) aanbevolen om een recidive of een ander melanoom op te sporen.

Personen die een melanoom lieten verwijderen, moeten zichzelf aanleren om maandelijks de eigen moedervlekken te bekijken en bij elk verdacht signaal een specialist te raadplegen. Hoe sneller de juiste diagnose wordt gesteld, hoe belangrijker.

Beter voorkomen dan…

Soleil smiley

De beste behandeling van het melanoom is en blijft preventie. Dat wil zeggen: verstandige blootstelling aan de zon en zeker niet wanneer die het hoogst staat (tussen 12 en 16 uur). Gebruik ook goede zonnebeschermingsproducten met een factor hoger dan 15 die beschermen tegen UVA en UVB, en draag beschermende kledij en een hoed zodra u langer in de zon zit.

Wees bijzonder voorzichtig voor kinderen en voor iedereen met een bleke huid. Het is inderdaad vooral de zonnebrand op jonge leeftijd die het risico op melanomen vergroot. Rustig en progressief bruinen heeft dan weer een gunstig effect want op die manier ontstaat een afweerscherm tegen de UV-stralen en vermindert het risico op zonnebrand. Maar ook al bent u bruin: blijf op uw hoede voor de zon.


Meer info?

Voor meer informatie, om te leren om de tekenen van huidkanker te identificeren en om een gratis zelf-huidonderzoek gids downloaden, bezoek : www.euromelanoma.org

 

 


© Fiftyandme 2024