Een reis door de tijd: uw levensverhaal

Leestijd: 5 minuten

Once upon a time… met dit verschil dat ù dit keer de hoofdrol speelt in een sage die een glimlach tovert op het gelaat van uw kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen…, en ga zo maar door !

Door Viviane Eeman

Uw leven was rijk aan emoties en belevenissen. Vandaar ook de vele vragen van uw kinderen, telkens opnieuw. Zij willen zien waar u gewoond hebt, de landen waar u geweest bent; zij willen weten wie ècht belangrijk is geweest in uw leven, de avonturen meebeleven die er in uw leven ongetwijfeld zijn geweest. Verhalen die u graag aan de kinderen wil teruggeven zonder de feiten door elkaar te halen of te struikelen over datums en jaartallen. Al die kleine anekdotes met een grote impact zijn een kostbare talisman voor de volgende generaties. Behalve de lachsalvo’s die erbij horen, zijn zij een doos met herinneringen. Beelden en geluiden verdeeld over verschillende unieke bladzijden. Onvergetelijk! En om die verhalen goed te brengen, zijn er heel wat diverse mogelijkheden.

transmission

1. Het boek

De clepsydra is de naam van een waterklok uit de Oudheid. Zij werkt dankzij het water dat van het ene naar het andere vat overloopt. Zeg maar een zandloper met water. ‘Wij hebben dit idee gekozen als symbool van overdracht van één generatie naar een andere’, aldus Michel Cordier. Omdat je niet van de ene op de andere dag een biograaf wordt, schrijft Clepsydre al 20 jaar lang biografieën onder de vorm van boeken die kunnen worden aangevuld met een stamboom of met familiefoto’s. ‘Wij zijn een klein team van vier mensen met een opleiding van journalist of romanist. Elk van ons heeft zijn eigen sterke punten. Wij proberen in de huid van de lezer te kruipen en dit zowel voor wat betreft de inhoud als voor de stijl’, verduidelijkt hij.

25-02

Het project start met een gesprek op basis van de aangebrachte manuscripten of met gesprekken die ongeveer 2 uur duren. In dit laatste geval ontvangt de persoon na elke sessie een verslag waarin fouten kunnen worden rechtgezet of bepaalde verhalen verder kunnen worden aangevuld. Wanneer het werk is afgerond, wordt een plan opgemaakt en wordt het verhaal uitgeschreven zonder het te romantiseren. Drie verschillende mensen buigen zich hierover. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat een boek dat door één persoon wordt geschreven geen kwaliteitswerk kan zijn. Ook schrijvers worden nagelezen. Ik herinner me een vrouw die ons feliciteerde met de woorden dat het boek helemaal was zoals zij ons haar verhaal had verteld, zonder dat zij er wellicht bij stilstond dat er toch wel een groot verschil is tussen spreek- en schrijftaal.’

Wat het kost? Dat hangt af van verschillende factoren, maar als men uitgaat van de gesprekken met de redactie, het nalezen en het drukken van een 50-tal exemplaren, kom je uit rond de 8000 euro. Zonder gesprekken ligt dat heel wat lager.

2. Film, tekenverhaal,website…

Dat Guillaume de Westerholt en Olivier Gaillard het levensverhaal van hun respectieve grootvaders wilden kennen, leidde tot de oprichting van Memovie dat gebruik maakt van verschillende interactieve media, films, boeken, tekenverhalen, geluidsopnamen, websites, dia’s… Zij kozen voor video-opnamen ‘omdat die veel levendiger zijn. Verder weten wij uit ervaring dat de biografieën op papier vaak in de kast belanden. Wat inhoudt dat er geen echte overdracht heeft plaatsgevonden. Het voordeel van videobeelden is dat zij direct toegankelijk zijn voor de jongsten en onmiddellijk vragen en gesprekken kunnen triggeren’. Ook hier wordt gestart met een gesprek ‘om te kijken welk verhaal men wil vertellen en voor wie dat bestemd is’.

De oude foto’s en filmpjes worden verzameld en genummerd. Vervolgens stellen wij een tijdlijn ter beschikking die de betrokkene (en zijn omgeving) helpt om herinneringen te plaatsen en te structureren, zodat er geen gaten zijn in het verhaal, of dingen aan te passen. Die tijdlijn is op elk moment toegankelijk, wat toelaat om het project op de voet te volgen en er zelfs financieel aan deel te nemen door middel van crowdfunding. Dan volgt het scenario en dat is de slotfase in het systeem met 4 of 5 tussenstappen.

Memovie creëert ook een wereld rond de film met als orgelpunt een event waar de hele familie verzamelt in een bioscoop of bij een vriend. De persoon krijgt zijn eigen filmaffiche en een gepersonaliseerd koffertje met de dvd of de usb-stick (of beide) en eventueel het begeleidende boek. Het bedrijf dient ook als numerieke brandkoffer want het behoudt een kopie die indien nodig gebruikt kan worden. ‘Het idee is echt om de technologie ten dienste te stellen van het geheugen zodat we zoveel mogelijk tijd aan onze klanten kunnen besteden’.
Wat het kost? Vanaf 2500 euro voor een video en 7000 euro voor een tekenverhaal, een concept dat steeds beter begint te scoren.

3. Het magazine

life-magazineMaakt u binnenkort ook deel uit van de Private Lifestories uitgegeven door Limited Edition? Michel Malschaerts koos voor de versie van het magazine: heel levendig en expressief dankzij de vele foto’s die de topmomenten van het voorbijflitsende leven weergeven. ‘Omdat er een moment komt dat je zegt: maar wat heb ik eigenlijk van mijn leven gemaakt, zelfs al weet ik dat ik me nauwelijks verveeld heb’, zegt hij. Voor hem ligt het antwoord in de foto’s die hij heeft opgeduikeld uit de verschillende bureaus en uit de koffers die hij in zijn leven heeft meegesleurd. Een magazine dat hij vooral voor zijn vrienden, zijn naasten en vooral zijn familie wilde maken, want zijn kinderen leefden een heel eind van hem weg.

Wat het kost? Hangt af van de complexiteit van het werk en van het aantal bladzijden en exemplaren.

4. De applicatie: de jack

‘Ik denk dat de onmiddellijkheid van het moderne leven doet vergeten hoe leuk het soms is om naar iets uit te kijken’, aldus Jack Abraham die een boodschappendienst in het leven riep om daar iets aan te doen.’
Het volstaat uit uw bibliotheek een bestaande foto of film te plukken en daar vervolgens – of niet – een tekst bij te verzinnen en dit samen te versturen. De persoon die het bericht ontvangt, kan het evenwel slechts op een precies moment openen. Dat moment wordt door u bepaald. Het is eigenlijk een beetje als een cadeautje dat je op 15 december onder de kerstboom legt, maar pas de 25e mag worden geopend’. En omdat deze app een geheugen heeft, kan men dit zo vaak als men wil bekijken en opnieuw bekijken. ‘Zij krijgen wat ik graag had willen krijgen’, aldus Jack die zijn ouders verloor toen hij 3 jaar oud was. Zijn 17-jarige dochter heeft voor haar vriendin een jack gemaakt die zij pas over 10 jaar zal mogen bekijken.

Dit volledig Belgisch project, dat sinds september 2015 online is, stelt 8 personen te werk. In de eerste vier maanden werden al meer dan 60.000 boodschappen uitgewisseld. De app biedt nog meer mogelijkheden waarvan er dit jaar twee zullen worden voorgesteld.
U kunt de app Jack downloaden op App Store of Google Play.

Getuigenis

Muriel de Terschueren, die een diploma heeft van journalist, stelde haar vader voor om een aantal interviews te doen over zijn leven. Maar hij koos ervoor om te dicteren wat hij wilde vertellen.
‘Ik werd meegesleurd in een stamboom die mij totaal onbekend was. Door deze terugkeer in de generaties heb ik vastgesteld dat mijn ouders met een open blik naar het verleden en de toekomst hebben gekeken. Het is nu aan ons, kinderen, om op een dag ons verhaal te vertellen over mijn vader.’


Onze adressen!

Memovie : T. 010 68 93 28, www.memovie.be
Michel Malschaert : T. 0475 80 41 01, michel.malschaert@challenger.be


© Fiftyandme 2024