Snel ingrijpen tegen haarverlies

Hoewel het vooral mannen zijn die met toenemende kaalheid te kampen krijgen, krijgen ook vrouwen ermee te maken. Dramatisch voor het schoonheidsideaal en voor sommigen is dit dan ook een echte nachtmerrie…

Leestijd: 3 minuten

Haarverlies is vaak progressief en gaat samen met het dunner worden van het haar. Hoewel deze toenemende kaalheid op elke leeftijd kan opduiken, wijst onderzoek uit dat sommige periodes als trigger kunnen fungeren of het probleem verergeren. Bij vrouwen sluiten zij aan bij drie biologische sleutelmomenten:

 1. Na de puberteit
 2. Na de bevalling
 3. Tijdens de pre-menopauze of menopause

De zogeheten alopecia androgenetica (Latijn voor “erfelijke haaruitval”) is het gevolg van schommelingen in het testosterongehalte. Dit mannelijk hormoon komt ook bij de vrouw in kleine hoeveelheden voor. Indien de haren hiervoor gevoelig zijn, verzwakken deze hormonen het haar, waardoor het dunner wordt en hun aantal op termijn afneemt.

Tijdens de menopauze – wanneer de werking van de eierstokken afneemt – verliest de vrouw 80 % van haar oestrogeen. Spijtig genoeg daalt het peil van hun androgene hormonen slechts met 10 tot 30 %. De ratio testosteron/oestrogenen verhoogt dus aanmerkelijk. Een abnormale toename van testosteron kan leiden tot een overproductie waardoor de haarfollikel dunner en korter haar gaat produceren. Op termijn wordt dit dan een lichte dons en daarna helemaal niets meer omdat het haarwortelzakje is afgestorven.

Bij de vrouw kan dit onevenwicht ertoe leiden dat de haardos progressief dunner wordt of dit aspect accentueren. Oorzaak: haar vrouwelijke hormonen werken niet langer als een soort “tegengif” tegen de schadelijke androgenen. Op dat ogenblik is sprake van “klassieke mannelijke kaalheid”. De problemen duiken doorgaans op rond het 50e levensjaar, maar de haaruitval kan reeds vier of vijf jaar daarvoor beginnen, op het moment van de menopauze, of zelfs nog vroeger.

De intensiteit van dit probleem is zeer wisselend, al naargelang de erfelijke aanleg en de kracht van het ongemak dat wordt ervaren. Dit kan gaan van een lichte uitdunning van het haar tot verlies van een groot deel van de haardos.

Kom op met dat haar!

De zones waar de haaruitval optreedt, variëren van de ene vrouw tot de andere:

 • BOVENAAN (KOMT HET VAAKST VOOR)

De verminderde haargroei start met een lichte verbreding van de centrale scheiding en breidt zich beetje bij beetje uit over de schedel. Dit start ook vaak achteraan (hoogste punt van de schedel), maar het haar vooraan blijft gelukkig gespaard.

 • VOORAAN

De verdunning treedt op vanaf het voorhoofd (zoals bij de mannen) waarna de haarlijn progressief opschuift.

 • ZIJKANTEN

Wanneer de gevoeligheid voor de androgene hormonen wordt aangewakkerd door stress kan de verdunning van het haar en de verminderde groei zich doorzetten op de zijkant (op de slapen en boven de oren).

Voorbijgaand of niet?

Voorbijgaande haaruitval is niet plaatsgebonden haaruitval – soms in grote hoeveelheden – die beperkt is in de tijd (maximaal 4 maanden) en waarbij het haar direct terug groeit. Oorzaken van voorbijgaande haaruitval? Bevalling, miskraam, abortus, zware operatie, lange volledige anesthesie, hoge koorts, zware emotionele shock of stoppen met de combinatiepil.

Langdurige haaruitval kan verschillende oorzaken hebben: depressiviteit of aanhoudende stress, een al te streng dieet, schildklierproblemen, suikerziekte, een zink-, magnesium-, calcium- of ijzertekort. Langdurige en diffuse haaruitval is haaruitval over het ganse hoofdoppervlak, 2 tot 4 maanden na het uitbreken van de triggerende factor, totaal of partieel omkeerbaar, met vaak een verdunning van het haar.

Juiste diagnose

Het is belangrijk om zekerheid te verwerven via een correcte diagnose en een analyse van de haarwortel. Zo sluit je een seizoengebonden probleem uit of haaruitval als gevolg van een ijzertekort… Als het probleem aanhoudt en een hormonale oorzaak heeft, kan je beter zo snel mogelijk reageren, want dit probleem stabiliseert zich niet vanzelf. Het proces kan vertragen – soms zelfs een tijdlang stoppen, zo lijkt het wel – maar het zal altijd opnieuw opduiken indien het niet behandeld wordt.

Een androgenetische haaruitval heeft 4 kenmerken:

 • Altijd progressief
 • Blijft doorgaan indien geen behandeling wordt toegepast
 • Richt zich altijd op welomschreven vlakken 
 • Gaat altijd gepaard met een verdunning van het haar

Correcte behandeling

Om haaruitval tegen te gaan, kan men een beroep doen op:

 • Speciale shampoos
 • Lotions (in ampullen) die je geregeld aanbrengt op de hoofdhuid terwijl de haren worden gemasseerd
 • Capsules of tabletten die men dagelijks gedurende verscheidene maanden inneemt; zij zorgen ervoor dat het haar zijn keratine vasthoudt en versterkt

Omdat de haargroei afhankelijk is van hormonen kan er tijdens de pre-menopauze of de menopauze een grote verdunning ontstaan. Mogelijk dient u uw arts te raadplegen die de oorzaak kan bepalen via een bloedanalyse en zo de gepaste behandeling kan voorschrijven.

Let op!

Sommige handelingen, zoals kleuren, permanenten, ontkrullen… versnellen de haaruitval. De haren kunnen afbreken en uitvallen.


© Fiftyandme 2022