bestrijd haaruitval menopauze

Hoe bestrijd je haaruitval als gevolg van de menopauze?

Hoewel het vooral mannen zijn die met toenemende kaalheid te kampen krijgen, krijgen vrouwen er tijdens de menopauze soms ook mee te maken. Dramatisch voor het schoonheidsideaal, en dus ook een nachtmerrie voor sommigen. 

Leestijd: 3 minuten

Haaruitval is vaak progressief en gaat samen met het dunner worden van het haar. Hoewel deze toenemende kaalheid op elke leeftijd kan opduiken, wijst onderzoek uit dat sommige periodes als trigger kunnen fungeren of het probleem kunnen verergeren. Bij vrouwen zijn er drie biologische sleutelmomenten: na de puberteit, na de bevalling, en tijdens de pre-menopauze of menopauze. Bestrijd haaruitval menopauze

Waarom verlies je haar?

De zogeheten alopecia androgenetica (Latijn voor “erfelijke haaruitval”) is het gevolg van schommelingen in het testosterongehalte. Dit mannelijke hormoon komt ook bij de vrouw in kleine hoeveelheden voor. Als de haren daar gevoelig voor zijn, verzwakken ze hormonen het haar, waardoor het dunner wordt en hun aantal op termijn afneemt.

Tijdens de menopauze – wanneer de werking van de eierstokken afneemt – verliest de vrouw 80 % van haar oestrogeen. Spijtig genoeg daalt het peil van haar androgene hormonen slechts met 10 tot 30 %. De ratio testosteron/oestrogenen verhoogt dus merkelijk. Een abnormale toename van testosteron kan leiden tot een overproductie, waardoor de haarfollikel dunner en korter haar gaat produceren. Op termijn wordt het een lichte dons en daarna helemaal niets meer, omdat het haarwortelzakje is afgestorven.

Bij de vrouw kan dit onevenwicht ertoe leiden dat de haardos progressief dunner wordt. Oorzaak: haar vrouwelijke hormonen werken niet langer als een soort ‘tegengif’ tegen de schadelijke androgenen. Op dat ogenblik is sprake van ‘klassieke mannelijke kaalheid‘. De problemen duiken doorgaans op rond het 50e levensjaar, maar de haaruitval kan ook vier of vijf jaar daarvoor beginnen, op het moment van de menopauze – of zelfs nog vroeger.

De intensiteit van het probleem is zeer wisselend, al naargelang de erfelijke aanleg en de kracht van het ongemak. Het kan gaan van een lichte uitdunning tot verlies van een groot deel van de haardos.

De zones waar de haaruitval optreedt, verschillen van vrouw tot vrouw:

  • Bovenaan (komt het vaakst voor): De verminderde haargroei start met een lichte verbreding van de centrale scheiding en breidt zich beetje bij beetje uit over de schedel. Het start ook vaak achteraan (hoogste punt van de schedel), maar het haar vooraan blijft gelukkig gespaard.
  • Vooraan: De verdunning treedt op vanaf het voorhoofd (zoals bij de mannen), waarna de haarlijn progressief opschuift.
  • Zijkanten: Wanneer de gevoeligheid voor de androgene hormonen wordt aangewakkerd door stress, kan de verdunning van het haar en de verminderde groei zich doorzetten op de zijkant (op de slapen en boven de oren).

Voorbijgaand of niet?

Voorbijgaande haaruitval is niet-plaatsgebonden haaruitval – soms in grote hoeveelheden – die beperkt is in de tijd (maximaal 4 maanden) en waarbij het haar direct teruggroeit. Oorzaken van voorbijgaande haaruitval? Bevalling, miskraam, abortus, zware operatie, lange volledige anesthesie, hoge koorts, zware emotionele shock of stoppen met de combinatiepil.

Langdurige haaruitval kan verschillende oorzaken hebben: depressiviteit of aanhoudende stress, een al te streng dieet, schildklierproblemen, suikerziekte, een zink-, magnesium-, calcium- of ijzertekort. Langdurige en diffuse haaruitval is haaruitval over het ganse hoofdoppervlak, 2 tot 4 maanden na het uitbreken van de triggerende factor, totaal of partieel omkeerbaar, vaak met verdunning.

Juiste diagnose

Het is belangrijk om zekerheid te verwerven via een correcte diagnose en een analyse van de haarwortel. Zo sluit je een seizoengebonden probleem uit of haaruitval als gevolg van een ijzertekort. Als het probleem aanhoudt en een hormonale oorzaak heeft, kan je beter zo snel mogelijk reageren, want het probleem stabiliseert niet vanzelf. Het proces kan vertragen – soms zelfs een tijdlang stoppen, zo lijkt wel – maar het zal altijd opnieuw opduiken als het niet behandeld wordt.

Androgenetische haaruitval heeft 4 kenmerken:

  • Altijd progressief
  • Blijft doorgaan indien geen behandeling wordt toegepast
  • Richt zich altijd op welomschreven vlakken 
  • Gaat altijd gepaard met een verdunning van het haar

Correcte behandeling

Om haaruitval tegen te gaan, kan je een beroep doen op:

  • Speciale shampoos
  • Lotions (in ampullen) die je geregeld aanbrengt op de hoofdhuid terwijl je de haren masseert
  • Capsules of tabletten die je dagelijks enkele maanden inneemt; ze zorgen ervoor dat het haar keratine vasthoudt en sterker wordt

Omdat de haargroei afhankelijk is van hormonen, kan er tijdens de pre-menopauze of menopauze een grote verdunning ontstaan. Mogelijk moet je je arts raadplegen: hij of zij de oorzaak bepalen via een bloedanalyse en zo de gepaste behandeling voorschrijven.

Let op! Sommige handelingen, zoals kleuren, permanenten, ontkrullen… versnellen de haaruitval. De haren kunnen afbreken en uitvallen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024