vaginale droogheid

Hoe moet je als vrouw omgaan met vaginale droogheid?

Vanaf haar 50ste heeft één vrouw op twee last van vaginale droogheid. Daardoor stijgt de kans op gynaecologische infecties en komt de seksuele harmonie in het gedrang.

Leestijd: < 1 minuut

De slijmvliezen van de vagina bevatten miljoenen cellen die de vochtigheid en hydratatie regelen en de vagina op die manier een zachte, elastische textuur geven. Bij onvoldoende hydratatie van de binnenste slijmvliezen krijgt de vrouw last van vaginale droogheid. En dat kan ongemak veroorzaken tijdens de gemeenschap.

Bij vrouwen gaan de eierstokken zo rond hun 50ste op non-actief. Hiermee wordt het begin van de overgang aangekondigd, en dat vertaalt zich in een snelle daling van het oestrogeen- en het progesterongehalte. Maar het leidt eveneens tot een verdunning van de vaginawand en minder vochtafscheiding, waardoor penetratie onaangenaam tot pijnlijk kan aanvoelen. Psychologische factoren (stress, angst, depressieve gevoelens, enzovoort), vaginale infecties, medische behandelingen, een zwakke levenshygiëne (alcohol, sigaretten) of een onaangepaste intieme hygiëne kunnen de vochtafscheiding beïnvloeden.

Om het verstoorde evenwicht van de vaginale flora tegen te gaan, doe je er goed aan om een zacht wasmiddel (PH tussen 5,2 en 9) te gebruiken en het goed af te spoelen met water. Gebruik geen vaginale douches of parfums en deodorants die voor deze lichaamszones worden aangeraden.

De seksuele gemeenschap mag enkel plaatsvinden als de vagina voldoende vochtig is: ofwel op een natuurlijke manier (opgewekt door de opwinding van het voorspel), ofwel met behulp van een glijmiddel dat de vaginale slijmvliezen hydrateert en vrij snel voor een aangenaam intiem comfort zorgt. Wanneer glijmiddel in het voorspel wordt opgenomen, of vooraf wordt aangebracht (voor meer discretie), helpt het je je seksuele plezier terug te vinden. En dat is op zijn beurt bevorderlijk voor een harmonieuze relatie.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024