doen tegen wespen

Wat kan je doen tegen wespen tijdens de wespenzomer 2022?

Door het warme voorjaar zullen we waarschijnlijk in de zomer van 2022 extra veel wespen zien. Slecht nieuws voor mensen met een wespenfobie, goed nieuws voor de natuur.

Leestijd: 2 minuten

De wesp is niet erg welkom bij velen. Hij vliegt in je drankje, eet mee van de zomertafel en kan pijnlijk steken. Maar hoe verjaag je wespen?

1. Laat een wespennest verwijderen

Ga nooit zelf aan de slag, maar laat er experts bij komen. Wespennesten bevinden zich vaak in de buurt van mensen: op zolders, daken, tussen muren of in mollengangen in de grond … Op een ideale vliegafstand van vuilnisbakken en terrassen, hun dagelijkse bron van zoetigheid. Neem in dat geval contact op met de lokale brandweer. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het een wespennest is en geen bijen- of hommelnest. De brandweer mag bijen en hommels immers niet bestrijden.

2. Gebruik een plantenspuit

Net als de meeste mensen, houdt de wesp ook niet van een regenbui. Komen er wespen in de buurt, besproei ze dan met de plantenspuit. De wesp zal denken dat het regent en terugkeren naar haar nest. Bovendien is het voor een wesp moeilijker om nog te vliegen met natte vleugels.

3. Een klamboe

Wil je een wesp niet doden? Snappen we, ze jagen immers op andere insecten, zoals muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Een buitenklamboe is dan een manier om relaxt op je balkon of terras te eten en zonder dat een wesp je lastigvalt. Een vliegenraam houdt ze vanzelfsprekend buiten je huis.

4. Hang een wespenval

Toch een rigoureuzere aanpak? Hang dan een paar wespenvallen waar ze niet meer uit kunnen ver van de achterdeur en het terras. In zo’n val doe je suikerwater. Toch iets te heftig? Leid ze dan simpelweg af met wat fruit op je terras dat niet meer eetbaar is: dat vinden ze lekkerder dan jouw drankje. Maar dan heb je natuurlijk ook wel weer de kans dat je meer wespen aantrekt.

5. Draag geen zoete parfum

Ja, ze kunnen daadwerkelijk ook afkomen op de zoete geurtjes van een parfum. Spray daarom op drukke wespendagen liever geen parfum, om te voorkomen dat wespen enthousiast op je afkomen.

6. Draag geen felgekleurde kleding

Felle kleding met prints en de zomer gaan natuurlijk hand in hand samen, maar toch doen ze wespen denken aan een bloemenborder waar iets te halen valt. Dat wordt dus een afweging! Gelukkig ben je in witte, groene en beige kleding een stuk onaantrekkelijker voor ze – en dat kan minstens zo leuk zijn in de zomer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024