vuistregel wassen pyjama

Hanteer deze vuistregel voor het wassen van je pyjama

Hang jij, wanneer het even kan, vaak in je pyjama thuis? Logisch, als we geen mensen onder ogen hoeven te komen zit dat een stuk comfortabeler dan kleding. Maar net als de kleding die je normaalgesproken draagt, is het belangrijk dat je regelmatig je pyjama wast.

Leestijd: 2 minuten

De realiteit

Een pyjama is wel een beetje te vergelijken met een beha; zo’n kledingstuk dat je eigenlijk veel vaker moet wassen dan je werkelijk doet. Want als het aan dit onderzoek ligt, wachten we behoorlijk lang. Onder zo’n 2500 Britse mannen en vrouwen wachten mannen maar liefst 13 nachten voor ze besluiten dat hun pyjama toe is aan een opfrisser. Vrouwen denken daar nog wat relaxter over. Zij wachten gemiddeld zelfs zo’n 17 nachten. Ieks!

Waar dat op gebaseerd is? Door eventjes te ruiken. Zowel mannen als vrouwen ruiken aan hun pyjama en indien fris genoeg laten ze het nog een nachtje liggen. Want… Je draagt een pyjama toch alleen maar ‘s nachts, toch?!

Maar hoe vaak zou het moeten?

Ja, maar als je slaapt verlies je veel huidcellen die vermengt worden met een beetje zweet wat een echt bacteriebron creëert. Deze bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken, zo kunnen ze kleine wondjes verontreinigen, en zelfs een voetschimmel of blaasontsteking veroorzaken. En je kunt ook je bedgenoot daarmee infecteren. Hoe langer je het wassen van je nachtkleding dus uitstelt, hoe meer bacteriën zich over jouw huid verspreiden. De vuistregel volgens experts is daarom om je pyjama, net als beha’s, na drie vier keer dragen in de wasmand te gooien. En eigenlijk mag dat in de zomer nog wel iets vaker.

Je pyjama wassen

Over het algemeen geldt de regel dat het altijd belangrijk is om pyjama’s van een katoenen kwaliteit te wassen op een temperatuur van 40 graden. Bij een hogere temperatuur krijg je de kans dat het krimpt. 30 graden en wat wasmiddel lukt trouwens ook hoor, en eigenlijk houdt je je nachtkleding daarmee ook nog wat langer mooi. Datzelfde geldt voor de droogkas: drogen mag, maar aan de waslijn hangen houdt ‘t wel wat langer mooi.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023