fouten voorjaarsschoonmaak

Maak jij ook deze 3 fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak?

Nadat we kennis hebben gemaakt met Marie Kondo staat schoonmaken en opruimen in het voorjaar weer op onze to do lijst. En dan natuurlijk het effectiefst mogelijk, zónder deze veelgemaakte fouten waardoor het onnodig langer kan duren.

Leestijd: 2 minuten

1. Je haalt stof in de verkeerde volgorde weg

Een van de fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak is dat veel mensen eerst afstoffen voordat ze stofzuigen. Het is het beste om – anders dan je misschien geleerd hebt – te stofzuigen en het afstoffen tot het einde te laten. Als je eerst stoft en dan stofzuigt, blaast de lucht van het vacuümfilter het stof meteen weer op je oppervlakken.

2. Je mist deze plekjes

Controleer eerst de kleine dingen, zoals lichtschakelaars in de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en zelfs de schakelaars op de lampen. Controleer vervolgens de handgrepen van alle deuren, kasten, de vaatwasser, oven en microgolf. En vergeet ook de handgrepen van de kasten en binnen- en buitendeuren niet. Als je afstandsbedieningen hebt, schrob ze dan even schoon, zelfs de kleine knopjes. En vergeet je kranen niet.

De meesten letten op het poetsen van het vuil in de pompbak en vegen dan alleen even de kranen schoon, zo schrijft Well + Good. Maar het is belangrijk om alle kranen en handgrepen grondig schoon te maken, vooral daarachter, omdat zich daar water kan verzamelen en ziektekiemen zich kunnen ophopen. Datzelfde geldt voor de lavabo in de badkamer.

3. Je maakt zelf geen poetsmiddelen

Sommige schoonmaakmiddelen zijn makkelijk zelf te maken. Zo dient een combinatie van witte azijn en olijfolie om roestvrijstaal te laten glanzen zonder plakkerig te worden. Giet daarvoor eerst de gedestilleerde witte azijn in een sprayflacon, spray een wolk op het apparaat en maak het oppervlak met een microvezeldoek schoon. Giet daarna een heel klein beetje olijfolie op een andere microvezeldoek en veeg het over het apparaat.

Een andere combinatie is afwasmiddel en babyolie. Hiermee haal je in een oogblink opgehoopt vuil weg. Bevochtig je doek met een beetje water en afwasmiddel en poets het apparaat in kwestie. Om de glans te herstellen, doe je een beetje babyolie op je andere microvezeldoekje en dat breng je het aan. En voilà, zo makkelijk kan het zijn om te poetsen met zelfgemaakte schoonmaakmiddelen.

Vergeet tot slot deze handige tips tijdens de voorjaarsschoonmaak niet >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023