kerstboom kiezen

Hoe kies je de perfecte kerstboom voor de feestdagen?

Elk jaar doet zich hetzelfde dilemma voor. Moet je kiezen voor een kunstboom of een natuurlijke boom? En zo ja, welke soort? Maak je geen zorgen, Fifty & Me heeft de informatie die je nodig hebt. Omdat het kopen van een boom een integraal deel van het feest moet zijn.

Leestijd: 3 minuten

Hoe kies je je boom?

Meestal na Sinterklaas is het tijd om een kerstboom te kiezen. Het onmisbare accessoire voor geslaagde feestdagen. Maar wat kies je? Een natuurlijke of een kunstboom? Het is duidelijk dat beide mogelijkheden voordelen maar ook nadelen bieden. Net als de voorbereiding van kerstavond en de keuze van de cadeaus, vraagt de aanschaf van een boom onze aandacht.

Is de kunstboom een valse vriend?

Op het eerste gezicht is de aankoop van een kunstboom een gemakkelijke en ecologische oplossing. Het kan jaar na jaar worden hergebruikt en laat geen naalden achter op de grond. Maar dit type boom genereert een aanzienlijke koolstofvoetafdruk (ongeveer 8,1 kg CO2 per jaar). Gemaakt in China, moeten deze bomen zeeën en oceanen oversteken om je huiskamer te bereiken. Het andere nadeel is dat ze kunstmatig zijn. Het roept misschien geen jeugdherinneringen op. Zoals de heerlijke geur van natuurlijk sparrenhout in de huiskamer met Kerstmis.

Een natuurlijke boom, maar welke?

Zoals je ziet, is het kopen van een echte boom zeker een keuze die Kerstmis-waardig is. Kies, indien mogelijk, voor een dikke, slanke boom. In tuincentra kun je kiezen tussen een afgezaagde boom of een boom die met wortel en al wordt verkocht. De Picea abies excelsa is vaak de eerste keuze. De gewone kerstboom is minder duur, maar ook vatbaar voor loslatende naalden. Voor een kwaliteitsboom kiest je de soort Abies Nordmanniana (of Nordmannspar). Hij heeft een prachtige, stevige lagering, zachte (en niet-irriterende) naalden die niet afvallen. Dezelfde kwaliteit voor de Servische zilverspar of picea omorika. We moeten ook toegeven dat we een oogje hebben op de Coloradospar, ook bekend als de blauwspar.

En waarom geen milieuvriendelijke boom?

Een designboom van hout, ecologisch, herbruikbaar… Met andere woorden, een duurzame boom! Ver van het massaal kappen van bomen en synthetische producten, stellen wij je een zekere waarde voor om de planeet te beschermen: www.monsapindurable.fr. Een decoratief, ambachtelijk en geëngageerd alternatief.

Wat als je je boom laat bezorgen?

Wil je de drukte en kou niet in en je auto niet moeten kuizen? Onze tips voor thuisbezorging van kerstbomen:

  • Wat dacht je van een goede daad rond de feestdagen? Voor elke kerstboom die bij ListMinut wordt gekocht, wordt €5 gedoneerd aan Viva for Life om geld in te zamelen voor de bestrijding van kinderarmoede.
  • Naast de levering van bomen in heel België, is Sapins.be ook gespecialiseerd in kerstversiering. Kransen, kerstballen, slingers,… alles is voorzien om je kerst magisch te maken.
  • De missie van de Nos Pilifs Farm is het verschaffen van nuttige, lonende en lonende banen aan werknemers met een handicap. Dit jaar denkt zij ook aan het milieu door leveringen van prachtige dennenbomen uit onze Ardennen per fiets aan te bieden!

Tips voor langer plezier

Om een boom tijdens de feestdagen in goede conditie te houden, zijn enkele maatregelen nodig.

  • Koop het niet te vroeg. Kies een vers gezaagde boom (gekocht in een tuincentrum of bij de producent)
  • Zet de boom niet in de buurt van een warmtebron of op de tocht
  • Als de boom wortels heeft, zorg er dan voor dat ze vochtig blijven
  • Pas op voor het uitdrogen van de boom, een gevaar dat nog groter wordt als je er kaarsen op plaatst

Wat gebeurt er nu?

En als het januari is en de festiviteiten voorbij zijn, wat moeten we dan met de boom doen? Als het kunstmatig is, wordt het uit elkaar gehaald en vaak op zolder gelegd. Voor een natuurlijke boom, zijn er twee opties. Als het gesneden is, wordt het geoogst en gerecycleerd. Als je hem met wortel en al koopt, kun je hem in de tuin planten als hij niet te groot is gekocht (80 tot 100 cm om de groei te vergemakkelijken). En door het de ruimte te laten die nodig is voor zijn ontwikkeling. Als je boom in goede omstandigheden wordt herplant, kan hij volgend jaar weer worden gebruikt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023