eucalyptus

Met deze plant ruikt je badkamer naar een heuse spa

Geen dure crèmes of nacht-maskers nodig. Het gaat hier om de geur van eucalyptus.

Leestijd: 2 minuten

En dat is goed nieuws, want eucalyptus-takken zien er niet alleen leuk uit, maar het is ook nog eens gezond. Koop eucalyptus op de markt, bij het tuincentrum of je plaatselijke bloemist en bind ze áchter je douchekop of aan de rails van het douchegordijn. Maar let op: zorg ervoor dat de geur niet te penetrant en aanwezig is. Hoe lekker je eucalyptus ook vindt ruiken, teveel is nooit goed. Hoeveel dat precies is hangt af van de grootte van jouw badkamer en jouw persoonlijke smaak. De tweede vereiste is dat ze niet nat worden. Door de stoom van de straal komt de heerlijke geur vrij én brengt de volgende voordelen met zich mee:

Verzachtend voor de luchtwegen

Het aroma van deze plant kan je luchtwegklachten verzachten, wat natuurlijk ideaal is als je kampt met een verstopte neus door verkoudheid of allergie, astma, sinusitis of bronchitis.

Rustgevend

Een warme douche kan wonderen doen, maar eucalyptus bevat ook nog eens een bestanddeel (eucalyptol) dat volgens wetenschappers een ontspannende werking zou hebben. Daarnaast heeft de wetenschap bevestigd dat planten in je woonruimte zorgen voor een comfortabel, rustgevend gevoel.

Tegen hoofd- en spierpijn

Eucalyptus zorgt voor een betere bloeddoorstroming waardoor ontsteking en pijn vermindert; het is een soort natuurlijke pijnstiller.

Opwekkend

Moeite met opstaan? Maak er dan een gewoonte van om in de ochtend een douche te nemen. De eucalyptus-aroma’s zetten je luchtwegen open waardoor er meer zuurstof in je bloed terecht komt. En wanneer er zuurstofrijk bloed naar je hersenen stroomt, voel je je een pak alerter en wakkerder.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zen gehalte verhogen

De meeste badkamers zijn niet héél groot, dus probeer ook om het slim in te richten. Door de wasmand onder de lavabo te plaatsen bijvoorbeeld en je handdoeken weg te stoppen in een ladekast. Door rondslingerende handdoeken en een weegschaal waar je je teen aan stoot kunnen namelijk een hoop zen-gevoelens verloren gaan.. Slim inrichten, dus.

Plaats ook geen spiegel recht tegenover het bad of de douche. Grote kans dat je veel naar jezelf staart, en dat maakt niet per se zen. Zorg liever dat de spiegels ergens anders of hoger hangen zodat jij naar je boek kunt staren, terwijl je volledig relaxt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Abcnews, optimalegezondheid

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2023