schoenen in de wasmachine

Schoenen in de wasmachine: zo doe je dat het best

Schoenen in de wasmachine steken kan de een slecht in de oren klinken, de ander gooit ze er regelmatig in. Is het een goed idee of niet? En áls je het doet, hoe doe je dat dan het best?

Leestijd: 2 minuten

Schoenen in de wasmachine steken

Vuile schoenen in de wasmachine? Helaas is niet elke schoen geschikt. Schoenen wassen in de wasmachine wordt het meest gedaan bij loopschoenen of sneakers. Die zijn vaak van stof gemaakt en kunnen wel tegen een wasprogramma. Voor leren of suède schoenen is dat een ander verhaal; die onderhoud je het best met een spray.

Hoe pak je het aan?

Afijn, je canvas, katoen of kunststof schoenen zijn aan een wasbeurt toe. Zo ga je te werk:

  1. Haal allereerst de veter en de losse zool uit de schoen. Deze kan je het beste apart wassen in een aparte kussensloop, omdat ze dan schoner worden en bovendien een stuk sneller drogen. Zorg wel dat de zool geen grove stukken vuil bevat.
  2. Leg de schoenen vervolgens in koud water om al het vuil los te laten weken en zo te voorkomen dat dit allemaal in de wasmachine terecht komt.
  3. Zijn het hevige vlekken? Wrijf de hardnekkige vlekken er met een tandenborstel met soda en azijn in. Laat dit een halfuur intrekken en spoel de schoenen vervolgens met koud water af.
  4. Stop de schoenen daarna in een oud kussensloop. Kies de juiste temperatuur om je schoenen te wassen. Was ze niet te warm, maar kies voor 30 graden. Gebruik het ECOprogramma of de stand voor fijne was.
  5. Gebruik niet teveel wasmiddel en geen wasverzachter. Stop er eventueel een paar handdoeken bij zodat de schoenen niet teveel tegen de trommel komen.
  6. Laat om diezelfde reden het centrifugeren achterwege, of allerminst zo laag mogelijk toerental.
  7. Stop schoenen zeker niet in de droger; ze kunnen krimpen of plastic delen kunnen smelten. Laat ze na het wassen op een droge plek aan de lucht drogen, dit kan wel 1 à 2 dagen duren.

Risico’s schoenen wassen

Naast de benoemde risico’s als het beschadigen van de schoenen wanneer ze niet in een kussensloop (en handdoeken) verwikkeld zijn, en het krimpen of smelten (van plastic delen) wanneer ze heet worden gewassen of gedroogd, bestaat er ook een kans dat lijm van de schoenzolen los kan laten en kleuren kunnen vervagen of uitlopen. En natuurlijk kan de wasmachine beschadigd worden. Ook daarom is de kussensloop en zijn de handdoeken belangrijk. Over het algemeen luidt dus de boodschap: canvas, katoen of kunststof schoenen of sneakers kunnen heus weleens in de wasmachine, maar niet te vaak en heel voorzichtig.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023