mooi bord

3 tips om een mooi bord op te dienen tijdens de feestdagen

Om het menu voor Kerstmis en oudejaarsavond op te leuken, heb je maar een paar kleine details nodig die voor prachtige borden zorgen. Gebruik kleur, durf eetbare bloemen te gebruiken, voeg reliëf toe… allemaal eenvoudige tips voor een restaurantachtig effect.

Leestijd: 2 minuten

Opdienen van gerechten op het bord

Ben je van plan om op de avond van 24 december de keuken in te duiken om je gasten te trakteren? Door de gerechten direct op een mooi bord te serveren, kun je ze extra in de verf zetten. Kies om te beginnen borden die de juiste grootte hebben voor de gerechten: niet te klein, om een overvolle indruk te vermijden, en ook niet te groot, zodat ze er niet te leeg uitzien. Begin met het schikken van het hoofdelement van het menu, d.w.z. het vlees of de vis, schik vervolgens het bijgerecht vóór de decoratieve elementen (zaden, bloemen, enz.). Voeg tot slot de saus toe door met een lepel (of kwastje) een komma aan de zijkant te vormen of serveer de saus apart. Tip van de kok: je kunt een pipet gebruiken om een paar puntjes op de rand van het bord te maken.

Verlichting creëren

Om een mooi bord te maken, moet je niet vergeten reliëf te creëren door elementen wat hoogte te geven. Gebruik een koekjesvorm voor de gratins, purees, rijst of tartaartjes. Zo kunt je gelijke porties maken en wordt de presentatie veel chiquer.

Kleuren en texturen

Voor de finishing touch kun je denken aan verse kruiden, eetbare bloemen (Oost-Indische kers, bieslook, viooltjes…), zaden, gedroogd fruit, groentesnippers, citrusschillen… Deze garnituren geven kleur en textuur aan de gerechten.

En de tafeldecoraties?

Welk thema moet je kiezen om uw tafel te versieren en de borden op te leuken? Aan het eind van het jaar, is de tendens naar planten. In een minimalistische geest kun je elementen uit de natuur die je tijdens je wandelingen hebt verzameld in het midden van de tafel leggen (dennenappels, takken,…) of jezelf trakteren in een decoratiewinkel. Kaarsen geven altijd een mooi licht en een warmere sfeer. Je kunt ook enkele kerstboomversieringen (slingers, kerstballen, LED’s) toevoegen voor een feestelijker, kleurrijker en/of glitteriger effect. Voor meer inspiratie, neem een kijkje op Instagram door “kersttafel” in te typen.

Lees ook
Kersttafel decoreren: zo maak je je tafel feestelijk en designwaardig op >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022