binnen was drogen

Laat jij ook weleens binnen de was drogen? Dan moet je hier rekening mee houden

Waar we in de zomer onze was heerlijk in de frisse buitenlucht konden drogen, is in de winter te koud en te nat om de was buiten te hangen. Haal jij dan ook je droogrek tevoorschijn? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten.

Leestijd: 2 minuten

Binnen de was laten drogen

Binnen natte was ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Uit onderzoek van Mackintosh School of Architecture blijkt dat er veel meer huisstofmijten worden aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Ook worden er vaak schimmels die longinfecties kunnen veroorzaken.

Hoe dan wel?

De plaats waar je je droogrek zet is dus belangrijk. Kies een plek waar het een beetje warm en licht is en waar je het liefst niet teveel komt. Vermijd, als het kan, de living en slaapkamer. Heb je een extra kamer, een logeerkamer of zolder? Dan raden we dat aan. Om de was vervolgens binnen goed te laten drogen zonder dat het gaat stinken of misschien zelfs schimmelen, zorg je voor goede ventilatie. Plaats daarom een luchtreiniger of laat de ramen zo vaak mogelijk open staan. Zo gaat inderdaad ook warmte verloren, maar de vochtige lucht gaat op die manier ook heel snel naar buiten.

Schud de kleding uit en zorg ervoor dat de kleding voldoende plaats heeft op je rekje met genoeg ruimte tussen de stukken. Het vocht kan namelijk van het ene kledingstuk op het andere terechtkomen. De lucht kan ook niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel. Ruimte tekort? Gebruik kledinghangers.

Lees ook
Zeepnoten: een alternatief voor chemische wasmiddelen >

Was buiten drogen in de winter

En dan willen we nog terugkomen op het allereerste: wist je dat de was buiten hangen als het vriest niet eens zo’n slecht idee is? Ja, het zal bevriezen. Máár als je het daarna binnenhaalt, is het vrijwel meteen droog! Dit proces heet sublimatie, wat betekent dat het de vloeibare fase overslaat en meteen in de lucht verdampt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024