Hoe houd je je huisdier koel als het heet is?

Huisdieren hebben veel meer last van de hitte dan mensen, en ze kunnen ook niet zo goed transpireren. Zo voorkom je dat ze een zonnesteek oplopen…

Leestijd: 2 minuten

Als er één seizoen is waarin onze huisdieren best naar de Noordpool zouden willen verhuizen, is het wel de zomer! Met hun dikke vacht lijden onze viervoeters veel meer onder de warmte dan in de kou. Zo zelfs dat ze er ziek van kunnen worden, of doodgaan. Als het kwik stijgt, is het dus belangrijk om je huisdier zo koel mogelijk te houden, en te weten wat je doen moet als het ziek wordt van de warmte.

Als hijgen niet meer helpt

In tegenstelling tot hun baasjes, transpireren honden en katten niet genoeg om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ze hebben maar een klein aantal zweetklieren (op de kussentjes van hun poten) en moeten het voornamelijk hebben van hun ademhaling om hen koel te houden. Door in- en uit te ademen vermijden huisdieren dat ze oververhit raken. Ze laten het water verdampen uit hun luchtwegen en bek door te hijgen en op die manier wordt de hitte uit het lichaam afgevoerd. Wanneer ze inademen, kunnen ze koelere lucht binnenkrijgen en daalt de lichaamstemperatuur.

Als een dier het te heet heeft, gaat het dus sneller ademen, zodat de uitwisseling van warme en koude lucht sneller gaat en de lichaamstemperatuur weer in evenwicht komt. Meestal is dat systeem efficiënt genoeg om te voorkomen dat een hond of een kat echt ziek wordt van de hitte. Maar als hun lichaam oververhit raakt en de lichaamstemperatuur 41 graden bereikt, dreigt er gevaar. De symptomen zijn duidelijk: het dier hijgt steeds meer, kwijlt veel, wordt rusteloos en kan zelfs een toeval krijgen. In het laatste stadium verwijden de bloedvaten zich en dat veroorzaakt een bloedophoping in de hersenen, en vervolgens een hersenoedeem.

De juiste reactie

In geval van oververhitting moet er snel gereageerd worden, maar wel op de juiste manier. Het heeft geen zin je hond of kat ijskoud water te geven; daardoor raakt hij te snel afgekoeld en dat kan een thermische shock geven. Zet liever een kom fris water klaar maar dwing hem niet om te drinken. Breng het dier dan naar een koele plek en maak zijn poten en kussentjes nat met een vochtig washandje. Als de symptomen heel ernstig lijken, bel dan onmiddellijk de dierenarts, want oververhitting kan zware gevolgen hebben.

Laat geen hond in de auto zitten

Ondanks alle preventiecampagnes van de dierenbescherming vinden elk jaar tientallen honden de dood omdat ze achtergelaten zijn in een auto in de volle zon, al is het maar voor enkele minuten. Laat een dier nooit in de wagen achter, zelfs niet in de schaduw met de ramen open! In de zomer verandert de binnenkant van een auto in een echte oven. Binnen enkele minuten kan de temperatuur tot tegen de 50 graden stijgen. De hond is dan onvermijdelijk ter dood veroordeeld, want hij ademt warme lucht in en uit en kan dus niet afkoelen. In minder dan tien minuten kan hij oververhit raken… Als je een hond in een auto opgesloten ziet, doe er dan iets aan. Roep er de politie erbij; die heeft het recht om een vervoertuig te openen als het dier in gevaar is.

Dieren met een korte snuit lijden extra

Bepaalde hondenrassen, met name de kortsnuitige, zijn extra gevoelig voor hitte. Een pekinees, buldog of boxer heeft extra moeite om te ademen en zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

 

 


© Fiftyandme 2024