Zo verdient u een zonnig diploma

Leestijd: 6 minuten

Iedereen heeft de zon nodig, maar zonnebrand is nooit een goed idee. Beknopte gids om te flirten met de god Ra zonder rimpels of vlekken op de huid.

Door Zoé Otis

 

In beperkte dosis staat de zon garant voor een fantastisch humeur. Het is de meest natuurlijke manier om er goed uit te zien en het beendergestel in optimale conditie te houden. Dat laatste is te danken aan de positieve synthesewerking van de vitamine D die de vasthechting van calcium aan de beenderen stimuleert. De problemen beginnen echter bij een overvloedige blootstelling! We kunnen het niet genoeg herhalen: UV-stralen behoren tot de belangrijkste oorzaken van huidveroudering! Toch blijft die heerlijke zonnewarmte een van de meest begeerde geneugten op vakantie. Vooral wanneer je het hele jaar door in een druilerig land woont als België! De oplossing om straffeloos – zonder rimpels en pigmentvlekken – van de weldaden van de zon te genieten: volg nu meer dan ooit een correcte gedragscode.

 

De basisregels: belangrijker dan ooit 

  • Wapen uw huid. De zon brengt een aanzienlijke stress teweeg in de cellen en veroorzaakt een overproductie van vrije radicalen. Een goede tip: bereid de huid voor vóór de vakantie. Dan denken we uiteraard aan specifieke voedingssupplementen rijk aan bètacaroteen en antioxidanten (als kuur minstens drie weken voor het vertrek), vooral als u een lichte en gevoelige huid heeft. Vergeet de zonnebank die misschien het voordeel heeft om het melanine te stimuleren, maar de huid veroudert en uitdroogt, zelfs bij het aanbrengen van een bescherming vóór de sessie. Of, nog eenvoudiger, eet de juiste dingen: veel vers fruit en groenten, deze laatste overgoten met een straaltje olijfolie. Meer specifiek geeft u de voorkeur aan fruit en groenten met rode of oranje kleur, rijk aan carotenoïden zoals tomaat, wortelen, meloen, watermeloen, abrikozen… Vergeet ook niet groene bladgroenten, salade, peterselie, broccoli, basilicum… die u kunt combineren met vis die rijk is aan omega 3, zoals sardines, zalm of makreel. Ten slotte drinkt u elke dag zeker anderhalve liter water zodat de huid perfect gehydrateerd is.
  • Kies de juiste beschermingsfactor. Bij voorkeur de factor die het best aangepast is aan uw huidtype, het klimaat, uw levensritme en het type activiteit op de vakantieplek. Bij zonneallergie gebruikt u systematisch de hoogste index en opteert u in elk geval voor producten met een dubbele bescherming tegen UVA en UVB. Denk ook aan specifieke zonneproducten voor de oogcontouren en bescherm uw lippen met een balsem die een UV filter bevat, want de huid van de lippen raakt nog sneller uitgedroogd. Welke factor? 40 en 50 voor alle gevoelige en broze zones zoals het gelaat, de hals, de schouders en het decolleté; 30 en 40 als u een lichte huid heeft die makkelijk verbrandt; 25 tot 30 als uw huid vrij mat is; 20 bij een matte huid; 15 bij een donkerbruine en zwarte huid. Als u naar de bergen trekt, moet u onthouden dat de UV-straling elke 300m met 4% verhoogt, zo bent u op 1500m hoogte blootgesteld aan 20% méér UV dan aan zee, zelfs als het bewolkt is! Op het strand weerspiegelt het zand 20% van de UV-straling en het water aan zee of in het zwembad weerspiegelt 5%. Pas de factor dus aan in functie daarvan. Dat is voortaan geen probleem meer want een Europese beslissing legt alle cosmeticamerken, verdeeld via alle circuits, een standaard classificatie op: laag, lager dan 10; gemiddeld, van 10 tot 25; hoog, van 25 tot 50 en zeer hoog, 50 en meer.
  • Bouw de blootstelling aan de zon geleidelijk op. Niet meer dan drie kwartier na elkaar gedurende de eerste drie dagen. Dan elke dag een beetje meer, zonder ooit drie uur op een rij blootgesteld te zijn op dezelfde dag.
  • Breng de sunblock zorgvuldig aan. Minstens een half uur voor de blootstelling. Breng minstens elke twee uur opnieuw product aan en zelfs vaker bij intense zonnestralen en systematisch na elke zwempartij. Wees niet karig met de hoeveelheid product. Tests in de laboratoria worden uitgevoerd met gemiddeld vier keer zoveel zonneproduct als meestal wordt aangebracht door de gebruiker! Oren, hals, bovenkant van de handen en onderkant van de voeten niet vergeten.
  • Blijf alert. Draag een hoed, een zonnebril en vergeet niet dat de UV-straling zelfs onder een parasol de huid kan bereiken.
  • Vermijd de zon wanneer die het hoogst staat, meer bepaald tussen 12 en 16 uur.
  • Vergeet uw haardos niet! De zon is ook schadelijk voor het haar, vooral wanneer het minder soepel en droger wordt en wanneer de haren gekleurd zijn. Zonder bescherming krijgen bruine tinten een lelijke rode schijn en wordt blond haar afgebleekt tot het bijna wit is. Om die narigheid te vermijden, draagt u een hoed met brede rand (ten zeerste aanbevolen want hij beschermt tegelijk de ogen!) of een sjaal (net erg trendy deze zomer, dus dat valt mee!). Denk ook aan een specifieke UV-bescherming voor het haar. Er zijn verscheidene formules die bij elke stijl passen. Als gel geven ze een wet look die ideaal past bij een verblijf op het strand. Als spray zijn ze even efficiënt, maar merkt u er niets van. Breng deze verzorging onmiddellijk aan bij de eerste zonnestralen. U hoeft niet te wachten tot op het strand, vooral als u veel tijd buiten doorbrengt.

 


© Fiftyandme 2024