3-lagensysteem

Het 3-lagensysteem: door je zo te kleden, heb je het altijd warm genoeg

‘There is no such thing as bad weather, only bad clothing’, zeggen de Engelsen niet voor niets. Het beruchte 3-lagensysteem beschermt tegen gure weersomstandigheden en helpt je tegelijkertijd om warmte kwijt te geraken bij transpiratie.

Leestijd: 2 minuten

3-lagensysteem

2020 en 2021 zijn wel dé jaren waarin velen onder ons zich hebben ontpopt tot echte wandelfanaten. Wandelen blijkt namelijk de ideale coronaproof activiteit te zijn (want goed op anderhalvemeter mogelijk). Alleen met temperaturen onder nul de komende tijd zullen we kleding-wise iets beter moeten voorbereiden. Het 3-lagensysteem zorgt ervoor dat je warm blijft bij elke wandeling. Wij leggen het je laag per laag, stap voor stap uit:

Laag 1: basis

De basislaag zorgt voor het afvoeren van vocht en houdt de huid zo droog mogelijk. Als je lichaam droog blijft koel je namelijk niet af. Thermoskleding die aansluit op het lichaam is perfect hiervoor. Ook heeft het geen naden, waardoor er niets gaat schuren. Een ondershirt, onderbroek, een sportbeha en goede sokken zorgen voor voldoende bescherming en goede afvoer van het vocht.

Andere veel gebruikte materialen zijn polyester of polypropyleen. Deze nemen geen vocht en minder geur op en houden het lichaam droog en warm. Ook natuurlijke materialen lenen zich goed voor de basislaag.

Laag 2: isolatie

De tweede laag is bedoeld om de warmte vast te houden en voert het overschot aan warmte of zweet af. De tweede laag mag los zitten. Door de lucht tussen de lagen werkt de isolatie beter.

Veel gebruikte materialen zijn polyester, wol, dons en fleece. Kies voor een ruim zittende trui of een donsjack.

Laag 3: bescherming

De buitenlaag beschermt tegen weer, wind en kou. Deze laag dient met name wind en regen van het lijf te houden. Ook wel de shell genoemd. Waar je met tweede laag zorgt voor isolatie, zorg je met de beschermlaag voor ventilatie. Hierdoor krijg je het nooit té warm.

Kies een jas die goed past, zodat de tweede laag niet te strak gaat zitten. Vermijd condensvorming door en shell te kiezen die ademt. We kennen het alom bekende Gore-tex, maar inmiddels zijn er vele vergelijkbare alternatieve materialen beschikbaar zoals Gelanots, eVent en Sympatex.

En de benen?

Het 3-lagensysteem wordt voornamelijk toegepast op het bovenlichaam. Bij de benen volstaan meestal maximaal 2 lagen. Meer lagen zijn bij inspanning te warm, veroorzaken transpiratie en beperken de bewegingsvrijheid.

Enne, vergeet je handen en hoofd ook niet. Met name via het hoofd kun je veel warmte verliezen. Een dikke of dunnere muts met een wind- en waterdicht membraan volstaat. Voor je handen kun je ook gerust twee laagjes kiezen.

Zo, dan kunnen we nu ingepakt de deur uit! Wat dacht je ervan om in deze Antwerpse parken te wandelen? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024