uv straling

Hoe zit het nu écht: welke UV straling is schadelijk en welke niet?

Van de ene UV straling worden we bruin, terwijl we de andere UV straling niet eens voelen op onze huid. En hoe kan het dat ons toch soms wordt verteld dat UV stralingen goed voor ons zijn? We gingen ten rade bij dr. Kevin Gmelig Meijling, dermatoloog in Antwerpen, gespecialiseerd in huidkanker. Hij legt ons haarfijn het verschil uit tussen de drie soorten uv-straling: UV-A, UV-B en UV-C.

Leestijd: 2 minuten

UV-A, UV-B en UV-C

“Het zonlicht kun je onderverdelen in infrarood (dit is warmtestraling), zichtbaar licht (de kleuren van paars naar rood) en ultraviolette straling (onzichtbaar)”, aldus de dermatoloog. “UV-straling wordt onderverdeeld in UV-A, UV-B en UV-C. De dampkring om de aarde, met name de ozonlaag, houdt het grootste deel van de UV-straling tegen. UV-straling kan de huid ernstig beschadigen. UV-C is de krachtigste vorm van UV-straling, maar bereikt het aardoppervlak niet. UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar bij een strakblauwe lucht zonder wolken dringt er toch nog redelijk veel door tot aan het aardoppervlak.”

UV-B is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. UV-A dringt makkelijk door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke van de drie UV-soorten. Maar UV-A in hogere dosis kan ook leiden tot huidkanker. UVA dringt ook dieper door in de huid.”

Melanoom

UV-A kan melanoom veroorzaken, de meest dodelijke vorm van huidkanker. En dat terwijl er een vals gevoel van veiligheid wordt gecreëerd: je huid verbrandt namelijk niet, je lichaam wordt niet gewaarschuwd voor dreigend gevaar. Zonnebanken bijvoorbeeld stralen vooral die ultraviolet A uit, en veel minder of zelfs geen ultraviolet B. Maar dat gebeurt dan wel weer op een veel intensievere manier uit dan het zonlicht.

Wie toch buiten wilt genieten van de zon, luistert maar ‘t best naar deze concrete tips en kiest voor een zonnecrème die de huid zowel tegen ultraviolet A als B beschermt. Die informatie vindt je op de fles.

Vitamine D

Toch is UV straling niet alleen maar slecht voor ons: “Het doet je beter voelen en is essentieel voor de aanmaak van vitamine D, wat weer belangrijk is voor sterke botten”, zegt Gmelig Meijling tot slot. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt. Bescherm jezelf daarom ook dan na de onbeschermde minuten, wat voor de meeste mensen met een lichte huid na zo’n 15 tot 30 minuten is.

Lees ook
Waarom je vitamine D-supplementen niet altijd aanslaan >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024