haaruitval menopauze

Haaruitval door de menopauze: alles wat je erover wil weten

Lokken die uitvallen, dunner wordend haar of juist heel droog haar: tijdens de overgang en in de menopauze ondergaat je haar misschien heel wat veranderingen.

Leestijd: 2 minuten

Haaruitval door de menopauze

Veel vrouwen hebben tijdens de menopauze onaangename symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Haaruitval is een ander veel voorkomend verschijnsel van de menopauze. Dat is overigens bij vrouwen meestal subtieler dan bij mannen. De meeste vrouwen hebben eerder last van dunner wordend haar dan van opvallende kale plekken. Aan de voorkant van het hoofd, de zijkanten of de bovenkant van het hoofd zijn plekken waar het haar dan vaak dunner wordt. Dat kan dan eng zijn: tijdens het borstelen of douchen kunnen er plots plukken haar meegaan.

De reden

Onderzoek suggereert dat haarverlies tijdens de menopauze het gevolg is van een hormonale disbalans. Er vindt tijdens de menopauze vaak een verlaagde productie van oestrogeen en progesteron plaats. En die hormonen zorgen ervoor dat haar sneller groeit en langer blijft zitten. Wanneer het oestrogeen- en progesterongehalte daalt, groeit het haar langzamer en dunner.

Tegelijk stijgt de productie androgenen, of een groep mannelijke hormonen. Androgenen doen de haarfollikels krimpen, met haarverlies tot gevolg. En om het nog vervelender te maken: dit mannelijke hormoon kan bij sommigen voor haargroei in het gezicht zorgen. Vandaar ontstaan ook de kleine haartjes op het gezicht (en dan vooral op de kin) bij vrouwen in de menopauze.

Naast hormonale veranderingen zijn er nog andere factoren die voor haaruitval in de menopauze kunnen zorgen. Bijvoorbeeld veel stress, ziekte of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Hoe je hierachter komt? Bloedonderzoeken. Bijvoorbeeld schildklieronderzoek en/of een volledige test.

Lees ook
Dit is het verschil tussen de overgang en de menopauze >

Je kunt je onzeker voelen over je uiterlijk, maar gelukkig is de aandoening niet blijvend. Ook zijn er dingen die je zelf kunt doen om haaruitval te behandelen en de kwaliteit van je haar te verbeteren:

1. Beweeg

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het helpt ook een aantal andere symptomen van de menopauze te voorkomen, zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename en slapeloosheid. Al deze factoren zijn belangrijk voor het behoud van het hormonale evenwicht, wat een gezonde haargroei bevordert.

2. Eet de juiste dingen

Het eten van een evenwichtig, vetarm dieet helpt tegen haaruitval. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende volle granen, fruit en groenten eet. Het is ook belangrijk om enkelvoudig onverzadigde oliën in je dieet op te nemen, zoals olijfolie en sesamolie. Het drinken van groene thee en het innemen van vitamine B6 en foliumzuursupplementen kan ook helpen om de haargroei te herstellen. Essentiële vetzuren spelen ook een cruciale rol bij het behoud van gezond haar, te vinden in de volgende voedingsmiddelen:

  • Zalm en tonijn
  • Lijnzaadolie
  • Walnoten
  • Amandelen

3. Zorg goed voor je haar

Om te voorkomen dat je haar nog droger wordt, laat je hitte-apparaten zoals een haardroger of een stijltang ‘t beste liggen. Ook in de zon is het verstandig een hoed (zoals deze hippe) te dragen. Gebruik onder de douche een voedende conditioner om je hoofdhuid gezond te houden. Wil je je haren verven? Kies dan voor een volledig natuurlijke haarkleur. Kunstmatige chemicaliën in kleurstoffen en permanenten kunnen de gezondheid van je hoofdhuid en haar aantasten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021