7 dingen die je moet weten over het keto-dieet

Het keto-dieet of ketogeen dieet is al geruime tijd populair om af te vallen. Gewicht verliezen, dat kan je doen met heel wat soorten diëten. Het beste dieet is alvast datgene dat je kan volhouden. Maar goed, gewicht verliezen met het keto-dieet, hoe zit dat nu ?

Leestijd: 3 minuten

Keto-dieet is afgeleid van het woord ‘ketose’

 

Ketose betekent dat je lever keto-lichamen (of ketonen) gaat produceren die energie leveren wanneer je slechts een kleine hoeveelheid koolhydraten inneemt. Door een keto-dieet gaat je lichaam vet verbranden in plaats van koolhydraten. Je lichaam heeft voor heel wat lichaamsfuncties glucose nodig. Gezien je echter weinig of geen koolhydraten meer eet, gaat je lichaam een alternatief zoeken om de glucosevoorraad op peil te houden. Dat doet het door zelf met behulp van aminozuren (eiwitten) en vetzuren (vetten) glucose aan te maken.

Afvallen door (veel) vet te eten

Een maaltijd binnen het ketogeen dieet bestaat voor 20% uit eiwitten, 75 % vet en 5% koolhydraten. Het idee dat je hoofdzakelijk vet eet, is niet bepaald vanzelfsprekend. Voor mensen met bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte is het dan ook zeker al af te raden. Bij een normaal eetpatroon van 2000 calorieën per dag komt dit ongeveer neer op: 165 gram vet, 75 gram eiwitten en 20 tot 30 gram koolhydraten.

Het keto-dieet in de praktijk

Het klinkt verleidelijk om bijvoorbeeld veel spek te kunnen eten. Het keto-dieet laat dit immers toe. Wij bedenken daarbij echter dat spek hoofdzakelijk bestaat uit transvetten. Sta dan ook even stil over welke effecten een hoge inname van dit soort voedingsstoffen op je lichaam heeft. Ook zetmeelrijke voedingselementen zoals (zoete) aardappel, mais of pompoen hebben een te hoog koolhydraatgehalte voor het keto-dieet. Dat geldt trouwens ook voor veel fruit waaronder bananen. Daarnaast zijn melk, pasta, brood, bonen en rijst eveneens taboe.


© Fiftyandme 2022