ketogeen dieet

7 dingen die je moet weten over het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet, ook wel keto genoemd, wint meer en meer aan populariteit als een manier om gewicht te verliezen zonder jezelf (te veel) te ontnemen. Wat maakt het bijzonder? Het gaat allemaal om vet. We vertellen je alles over deze nieuwe manier van eten die belooft ons slank te maken, ons fit te houden en onze gezondheid te behouden…

Leestijd: 3 minuten

Het ketogeen dieet is genoemd naar ‘ketosis’

“De term ketogeen komt van het woord “ketose“, wat een natuurlijke reactie van het lichaam is wanneer het een tekort aan suiker heeft. “Het zal dan vet als brandstof gebruiken om het te vervangen,” zegt Dr Alexandra Dalu*. Het lichaam zal dan afvalstoffen produceren die “ketonlichamen” worden genoemd, waardoor het lichaam in een toestand van “ketose” komt. Het resultaat: we vallen af, dankzij dit nieuwe systeem dat energie pompt in onze vetten, maar ook dankzij de eetlustremmende werking.

Afvallen door veel vet te eten

Een typische maaltijd in het ketogeen dieet bestaat uit ten minste 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraten. Hoewel het eten van veel spek, eieren, avocado, (zelfgemaakte) mayo, boter een goed idee kan lijken op een dieet, is het introduceren van zoveel vet niet altijd een pretje. Vooral in de zomer, als je zin hebt om lichter te eten. Vergelijk dit maar eens met een zogenaamd “normaal” dieet van 2000 calorieën per dag, wat neerkomt op ongeveer 165 gram vet, 75 gram eiwit en 20-30 gram koolhydraten.

Een aanbevolen dieet voor epileptici

Het ketogeen dieet is op zich niet nieuw. Reeds in 1925 toonde Dr. Mynie Peterman aan dat dit dieet, net als het vasten, epileptische aanvallen verminderde of elimineerde dankzij de anti-seizure werking. Het wordt ook gebruikt in de geneeskunde om de symptomen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te verbeteren.

Het ketogeen dieet in de praktijk

Het ketogeen dieet is niet erg praktisch. Om het lichaam in ketose te brengen, moet het zeer strikt worden gevolgd. Het geeft de voorkeur aan vlees en vis, en verbiedt voedingsmiddelen die een zeer goede reputatie voor onze gezondheid hebben… Zelfs (zoete) aardappelen, maïs of pompoen hebben een te hoog koolhydraatgehalte voor het keto-dieet! Hetzelfde geldt voor veel vruchten, waaronder bananen. Bij het ketogeen dieet zijn melk, pasta en brood ook verboden. Zelfs bonen en rijst zijn taboe. Wat blijft er over? Het is niet makkelijk om uit eten te gaan of een uitnodiging te accepteren bij een vriendin thuis…

Lees ook
‘Soft Health’ is het nieuwe gezonde eetprincipe zonder dieetstress >

Het overwinnen van de ‘keto-griep’

De “ketogeengriep”, “koolhydraatarme griep” of “keto griep” verwijst naar symptomen die vaak worden gemeld tijdens de eerste dagen van een ketogeen dieet. Inderdaad, wanneer de vet/suikerverhouding het lichaam dwingt zijn energie uit vetten te halen (naast soms een verterende honger!), kunnen symptomen optreden die lijken op die van een griep: vermoeidheid, een verstopte neus, hoofdpijn, prikkelbaarheid, misselijkheid, enz. Deze symptomen kunnen een paar dagen aanhouden. De tijd die het lichaam nodig heeft om te wennen aan de verandering in energieproductie. Dit is het resultaat van de “detox” van suiker die wordt gecompenseerd door de omzetting van vetzuren in ketonlichamen. En het is waarschijnlijk de moeilijkste fase van het ketogeen dieet…

Je ecologische voetafdruk wordt onmiddellijk groter

Bacon, steak, kaas: dit zijn niet de meest milieuvriendelijke voedingsmiddelen. Vooral als je bedenkt dat tweederde van de landbouwgrond wordt gebruikt voor begrazing of het verbouwen van veevoer. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is de vleesproductie verantwoordelijk voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is evenveel als de uitstoot van al het vervoer samen… We promoten geen vegetarisme, maar wijzen er alleen op dat het ketogeen dieet sterk afhankelijk is van vleesproducten. Kun je je de impact op de planeet voorstellen als we allemaal op hetzelfde moment met het keto-dieet beginnen?

Hoe zit het met de 5 stuks fruit en groenten per dag?

Het ketogeen dieet volgt niet de gebruikelijke voedingsaanbevelingen van het eten van fruit, groenten, volle granen en minder vlees voor een optimale gezondheid. Dit is de reden waarom dit nieuwe dieet momenteel nog zeer omstreden is. Aarzel niet om je arts om raad te vragen voor je aan het keto avontuur begint.

Wil je het proberen? Wij raden je aan het advies van Johanne alias Superketo op te volgen. Haar video’s zijn het bekijken waard!

*Lees: “Vive l’alimentation cétogène”, een zeer compleet boek geschreven door Dr Alexandra Dalu (specialist in anti-veroudering en voeding) en gezondheidsjournaliste Alix Lefief-Delcourt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022