gerstbrood

Er is een broodsoort die juist hélpt bij het afvallen

Dieetgoeroes doen brood al jaren in de ban omdat het een dikmaker zou zijn. Maar dat is niet helemaal terecht. Uit onderzoek blijkt nu dat één bepaalde broodsoort je metabolisme juist versnelt.

Leestijd: < 1 minuut

Gerstbrood

Een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition toont aan dat onderzoeksdeelnemers die gerstbrood aten als ontbijt, lunch en diner, een verbeterd metabolisme hadden tot wel veertien uur na het eten. Het metabolisme wordt ook wel stofwisseling genoemd en gaat over het omzetten van voedingsstoffen naar energie en is daarmee de grootste vetverbrander in het lichaam.

Maar er is meer. Op de lange termijn kan het eten van gerstbrood ook de kans verminderen op hart- en vaatziekten en diabetes. Ook bleek uit het onderzoek dat gerst een positief effect heeft op de hormonen in je darmen, die verantwoordelijk zijn voor het versnellen van vetverbranding en het verminderen van ontstekingen. Hierdoor zal je minder snel last krijgen van een opgeblazen buik.

Nu hoef je natuurlijk niet zoals in het onderzoek te ontbijten, lunchen en dineren met gerstbrood, maar het is in ieder geval goed om te weten dat we een gerstboterham kunnen ontbijten en daarmee ons metabolisme versnellen. Tenminste als we ook weloverwogen kiezen wat we erop smeren; door naar het volgende punt…

Broodbeleg

Voor je beleg geldt: niet te dik en kies voor een soort die relatief weinig calorieën, zout en verzadigd vet bevat maar wel veel voedingsstoffen. Appelstroop is een goede optie omdat het rijk is aan ijzer en 20+ en 30+ kaas leveren calcium en vitamine B2. Maar ook 100% pindakaas of notenpasta, ei, groente of fruit zijn een slimme keus.

Zo, dan is dat dikmaker-fabeltje nu broodnodig ontkracht.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
British Journal of Nutrition

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024