voedingsmiddelen huid

5 voedingsmiddelen om je huid langer jong te houden

Naast dagcrèmes en genoeg slaap kan je ook je voeding aanpassen om zo lang mogelijk een jeugdige huid te behouden. We vroege orthomoleculair diëtiste Xenia Protogeros om haar beste tips.

Leestijd: 3 minuten

Naarmate je ouder wordt kunnen er fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Geen nood, je hoeft niet meteen naar botox te grijpen. Er is ook een makkelijkere manier: voedingswetenschapper en founder van voedingsprogramma Happy You, Xenia Protogeros deed voor ons 5 voedingsmiddelen uit de doeken die kunnen helpen om je huid zo lang mogelijk jong te houden.

1. Q10

Q10 is een in vet oplosbaar vitamine, dat je huid zelf aanmaakt. Die aanmaak begint af te nemen tussen de 35 en 40 jaar, dan is het belangrijk dat je extra Q10 inneemt. Het zit aan de buitenste laag van je huid en is volgens Xenia heel belangrijk: “Het is even belangrijk om je huid van buiten uit goed te verzorgen als van binnenuit. Vooral voor dames op leeftijd is het belangrijk om genoeg Q10 binnen te krijgen.” Q10 is verkrijgbaar als supplement en het zit in verschillende dagcrèmes, maar er bestaat ook voeding die rijk is aan Q10, zoals noten. Het spijtige is dat de hoeveelheid Q10 in noten niet genoeg is om je huid gezond te houden. Je kan dus best ook nog supplementen nemen n de vorm van ubiquinol.

2. Water

Dat veel water drinken goed voor je is, is geen geheim meer. Maar het is ook heel goed voor je huid, alhoewel sommigen daar al eens aan durven twijfelen. Op internet vind je veel informatie over dat water niets zou doen voor je huid omdat het te snel je spijsverteringsstelstel zou passeren. Daar is de diëtiste het niet mee eens: “Water speelt een grote rol in het verwijderen van de gifstoffen in je lichaam. Als dat niet goed werkt, merk je dat ook aan je huid. Mensen die weinig water drinken hebben vaak een droge huid en lippen.” Als je een droge huid hebt, krijg je makkelijker rimpels, daarom is het dus belangrijk om veel water te drinken. Volgens Protogeros is 2 liter water per dag het absolute minimum. Als je niet graag een hele dag hetzelfde drinkt kan je ook aan 2 liter komen door water af te wisselen met kamillethee, Griekse bergthee of water met een schijfje citroen.

3. Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant. Antioxidanten helpen bij de elasticiteit van de huid en zorgen voor een betere bloeddoorstroming. Daarnaast helpt vitamine C ook bij de collageenproductie, wat belangrijk is voor de stevigheid van je huid. Last but not least is vitamine C ook nog eens heel goed om huidveroudering tegen te gaan. Paprika, kiwi, tomaat en citrusvruchten zijn een bron van vitamine C en daarnaast zijn ze nog eens heel makkelijk om in je dagelijks voedingspatroon te verwerken.

4. Probiotica

Probiotica zijn ook wel gekend als de goede bacteriën in je darmflora. “Iets wat veel mensen vergeten is dat alles begint bij een gezonde darm, als je darmflora uit balans is kan dat leiden tot een lekkende darm, dat leidt tot ontstekingen en dat zorgt dan weer voor een immuunreactie van je lichaam, die leidt tot een slechtere huidkwaliteit”, aldus voedingsexpert Xenia Protogeros. Het is dus belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Dat doe je door voldoende probiotica te nemen. Die vind je in voeding als zuurkool, kefir, kombucha, amandelen en chiazaad. Daarnaast is het ook belangrijk om naar je darmen te luisteren. Als je lactose-intolerant bent blijf dan ook echt weg van zuivel. Vermijd koolzuurhoudende dranken zoals champagne en frisdranken. Probeer ook witte koolhydraten zoals witte pasta en witte rijst te vermijden omdat die zorgen voor een opgeblazen gevoel.

5. B-Caroteen

Huidveroudering wordt in hoge mate door de zon veroorzaakt. Natuurlijk is de zon een bron van vitamine D en moet je je niet gaan verstoppen voor elke zonnestraal. Naast elke dag je huid insmeren met zonnecrème is het ook een goed idee om groenten en fruit te eten die B-caroteen bevatten. Dat is een antioxidant die je beschermt tegen een rode huid door UV-straling. Wanneer je huid verbrandt is dat slecht voor de kwaliteit van je huid en kan dat ervoor zorgen dat je huid sneller verouderd. B-caroteen is makkelijk te herkennen in groenten en fruit aangezien het zorgt voor een oranje kleur. Wortel, pompoen, zoete aardappel, mango en papaya zijn rijk aan B-caroteen.

Xenia Protogeros is initiatiefneemster van Happy You, een 30 dagen durend voedingsprogramma (en dus geen crashdieet!) dat in drie etappes de basis legt voor een nieuw eet- en leefpatroon aan de hand van supplementen in druppelvorm, recepten en richtlijnen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024