duurzamere beautyroutine

Een duurzamere beautyroutine in 5 eenvoudige stappen

Je hebt ongetwijfeld al iets natuurlijks, biologisch of duurzaams in je badkamerkastje staan. Merken werken hard aan groenere alternatieven; consumenten zijn zich immers steeds meer bewust van de consequenties ervan op de aarde.

Leestijd: 2 minuten

Zelfs als je maar af en toe wat smeert heeft het al gevolgen op de planeet. Cosmeticabedrijven werken daarom hard aan groenere producten, maar ook jijzelf kunt kleine aanpassingen maken om samen en grote impact te maken.

1. Kies slimme verpakking

In heel wat verpakkingen wordt gerecycled plastic verwerkt, maar heel wat merken gaan nog een stapje verder. Zo bracht Garnier de verpakkingen uit die 80 procent aan plastic besparen omdat ze in een groot formaat beschikbaar zijn en kun je gebruiken om je gewone flacons makkelijk bij te vullen. Eens je shampoo of dagcrème op is, is het een kwestie van goed te recycleren – op die manier kan het materiaal nog eens hergebruikt worden. Gooi ook niet elke verpakking meteen weg: potjes van dagcrèmes kun je bijvoorbeeld prima gebruiken om shampoo in te doen als je op reis gaat.

2. Vul je wasmand, niet je vuilnisbak

Gebruik je dagelijks wattenstaafjes  om je oren te reinigen of mascara te corrigeren, of wattenschijfjes om je gezicht te reinigen? Dat kan anders: er bestaan voldoende herbruikbare alternatieven bestaan. Zo kende je misschien herbruikbare oorstokjes al, maar wist je dat er ook herbruikbare pads bestaan? Ze zijn niet alleen zachter dan een wattenschijfje, je kan ze maar liefst 1000 keer wassen – en dus even veel keren hergebruiken.

Garnier Herbruikbare Eco Pads – 6,99 €

3. Kies voor natuurlijke ingrediënten

Ook de ingrediënten van je beautyproducten brengen een ecologische voetafdruk met zich mee. Zowel een duurzame, ecologische winning die geen natuurlijke bronnen uitput als een makkelijk afbreekbare formule maken samen een grote impact. Kies daarom voor een vegan formule met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten.

Lees ook
50-plusser? Dit ingrediënt in je huidverzorging wil je vast ontwijken >

4. Verminder je waterverbruik

Gouden tips: draai de kraan dicht als je je tandenpoetst en douche niet langer dan noodzakelijk. Nóg beter: vang het water op in je douche om nadien aan je kamerplanten te geven. Maar ook via je beautyproducten kun je heel wat water besparen. Niet alleen tijdens het productieproces wordt heel wat water gebruikt, het is ook een hoofdingrediënt van veel producten – een ingrediënt dat om een plastieken verpakking vraagt. Net daarom zijn beautyproducten in ‘vaste vorm’ the next big thing. Een supergeconcentreerde shampoo bar waar je zelf wat water aan kunt toevoegen is niet alleen waterbesparend, maar ook super handig om mee te nemen.

5. Kies bewust voor merken die zich inzetten voor duurzaamheid

Een klein beetje research kan al een grote impact hebben. Waar moet je op letten? Merken die kiezen voor hernieuwbare energie tijdens het productieproces, fairtrade en ook de dieren respecteren. Dierproeven zijn namelijk niet alleen wreed maar halen ook het eco-systeem onderuit. Oftewel: kies voor merken (zoals Garnier, La Fare of Mádara) die duurzaamheid in alle facetten van het productieproces respecteren.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021