spataderen sclerotherapie

Sclerotherapie bij spataderen: een korte behandeling met een groot effect

Sclerotherapie, dé behandeling die jouw spataderen vlot en efficiënt kan wegwerken. Het voordeel? Geen zware ingrepen en geen grote gevolgen. Maar wel verminderde spataderen!

Leestijd: 2 minuten

Wat zijn spataderen?

Spataderen wegwerken zijn niet eenvoudig, zover weten we. Ze kenmerken zich vaak als gezwollen en kronkelende aderen, die er blauw of donkerpaars uitzien. Ze komen vooral voor op de benen en voeten, en bij zo’n 1/3 van de volwassenen. Jammer maar helaas, vrouwen blijken er het meeste mee te kampen… Dit kwaaltje, eigen aan het ouder worden, is esthetisch gezien niet altijd gewenst.

Wat is de oorzaak van spataderen?

De oorzaak van spataderen is terug te vinden bij de kleine kleppen in onze fijne aderen. Bij een goede bloedsomloop kan het bloed vlot doorstromen, via de aderen naar het hart. Kleppen kunnen bij het verouderen verzwakken en beschadigd raken, waardoor het bloed niet vlot doorstroomt. Een belemmerde bloedsomloop, resulteert in een bloedophoping in de nauwe aderen. De aderen kunnen opzwellen en nadien barsten. Gezien dit vooral voorkomt in de fijne en kleine aderen, zijn de medische gevolgen vaak minimaal. De bloeduitbarstingen in de huid zijn echter wel zichtbaar en alles behalve fijn. Gelukkig zijn er enkele tips en behandelingen om spataderen uit te klaren!

Tips en tricks

Er is weinig bewijs of het voorkomen van spataderen mogelijk is. Toch zijn er een aantal tips en tricks die wij je willen meegeven, zodat je de zichtbaarheid van spataderen kunt wegwerken. Probeer volgende zaken toe te passen om je bloedsomloop te verbeteren en kwaaltjes te vermijden!

  • Beweeg (fietsen, wandelen, zwemmen) (vermijd krachttraining!)
  • Vermijd langdurig rechtstaan en zitten (verander van houding, loop rond)
  • Plan rustmomenten in waarbij je benen in de hoogte liggen (door middel van een kussen)
  • Masseer je benen en voeten
  • Spoel je benen en voeten met koud water
  • Optimaliseer je houding (recht zitten, niet op één been leunen)
  • Kies voor sneakers in plaats van hakken (of beperk het dragen van hakken)
  • Eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water
  • Vermijd roken, alcohol, koffie en andere ongezonde gewoontes

Sclerotherapie bij spataderen

Spataderen zijn zelden tot nooit een ernstige aandoening. Hoewel dit goed nieuws is, blijven ze voor de persoon in kwestie toch geen pretje. Op medisch vlak is een behandeling dus meestal niet nodig, maar omwille van esthetische redenen, kiezen vrouwen steeds vaker voor sclerotherapie, om spataderen te kunnen wegwerken. Een populaire en effectieve behandeling. Dit wordt aangeraden bij personen die te maken hebben met kleine tot middelmatige spataderen. Deze behandeling vindt plaats op consultatie bij de arts. Vloeistof (aethoxysclerol) wordt met een fijne naald ingespoten in de beenvaatjes, waardoor de getroffen aders verschrompelen. De functie van deze verschrompelde aders wordt overgenomen door het groot aantal overblijvende aderen.

Sclerotherapie uitvoeren bij spataderen duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. De risico’s en gevolgen zijn heel beperkt, waardoor de patiënt activiteiten meteen kan hervatten. Intensief sporten of warme baden nemen wordt echter wel afgeraden in de eerste week na de consultatie. Gevolgen van de behandeling zijn zéér uitzonderlijk: blauwe plekken, allergische reacties, wonden op de plek van de inspuiting, trombose in het been,… Wij raden je aan om in gesprek te gaan met je huisarts en de mogelijke behandelingen te overlopen. Bij zwaardere gevallen kan een operatie of lasertherapie aangeraden zijn.

Let wel op: vaak is het nodig om meerdere sessies sclerotherapie in te plannen, afhankelijk van de hoeveelheid spataderen en het gewenste resultaat. Het is wel belangrijk te vermelden dat spataderen een continu proces zijn. Het is met andere woorden mogelijk dat het behandelde gebied niet vrij blijft van spataderen, maar dat er in de toekomst nieuwe bloeduitstortingen zullen plaatsvinden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024