Beter eten, beter oud worden met Pascale Naessens

Leestijd: 4 minuten

Sans-titre-3De keuze voor een gezonder voedingspatroon is een verantwoorde stap naar een goede fysieke en mentale gezondheid met het oog op geslaagd ouder worden. Energierijk tafelen is niet alleen lekker, het is ook goed voor het persoonlijk welzijn, want gezondheid hangt samen met vrolijke, weelderige en gevarieerde gerechten. Op het menu: evenwicht, plezier en gezelligheid. Pascale Naessens geeft tips.

Hippocrates, vader van de geneeskunde en Grieks filosoof, kan ook beschouwd worden als de grondlegger van de dieetleer, want hij raadde reeds aan om veel fruit en groenten te eten. Intussen bezwijken we stilaan onder de studies die aantonen dat voedingspatronen met het accent op groenten en fruit een grote beschermingsfactor biedt tegen cardiovasculaire ziekten en kankers. Je kan daar dus maar beter zo snel mogelijk mee beginnen.

Wij praatten hierover met culinair auteur Pascale Naessens. Zij laat haar licht schijnen over een gezonde keuken.

Wat is uw visie op gezond eten en wat zijn de positieve gevolgen?

“Zoals ik aangeef in de inleiding van mijn laatste boek gaat ‘gezond eten’ over meer dan koken. Het gaat ook over romantiek, over communiceren, over geschiedenis, over voelen, over creëren, over gezondheid… En misschien toch vooral over genieten want ja, ik ben gulzig en ik wil het allemaal: gezellig en veel eten, weinig werk, slank blijven…! Maar noem me geen gezondheidsfreak want ik heb niets met ondrinkbare superfoodsapjes of vreemde work-outs waarvan de reclame me voorhoudt dat ze supergezond zijn. Ik wil het ‘echte’ leven met ‘echt’ eten. Ik ben een levensgenieter, met een liefdevolle passie voor het leven. We leven maar één keer en ik wil er dan ook zoveel mogelijk uithalen.
In die zin betekent gezondheid voor mij vooral ‘natuurlijk’ leven, dicht bij mijn eigen natuur, zoals dat in mijn genen is voorzien. Ik wil me voeden met natuurlijke voeding, waar mijn lichaam echt iets aan heeft. Mijn boeken zijn dus vooral een pleidooi voor het ‘recht op een natuurlijk leven.’ Wie in harmonie leeft met ‘zijn’ natuur en zichzelf beter aanvoelt, is gezonder, slanker en gelukkiger. Maar velen onder ons zijn vergeten dat we zelf deel uitmaken van die natuur.

Miljoenenjarenlang hebben we ons gevoed met natuurlijke ingrediënten en leefden we in harmonie met de natuur – zonder voedingsadvies, zonder begeleiding – en we deden dat prima. Nu beschikken we over de beste medische zorgen, het beste gezondheidsadvies en toch is de mens nog nooit zo zwaarlijvig geweest. Onze welvaart heeft ons veel gebracht, behalve een gezondere levensstijl.

Het basisvoedsel dat we nu eten, staat heel ver verwijderd van ‘echte’ voeding! Het gaat vooral om geraffineerde producten waar alle waardevolle voedingsstoffen uit zijn weggehaald: geraffineerde koolhydraten en gemanipuleerde vetten zijn lege calorieën die heel verslavend werken. We krijgen er nooit genoeg van en daardoor maken ze ons dik en ziek.

Mijn doel is niet zozeer ‘oud’ te worden, maar wel volop te genieten van dit leven en energiek te zijn. Ik wil tot mijn laatste dag echt voelen dat ik leef en mijn passies kunnen beleven. Ik wil het ‘echte’ leven met zijn hoogtes en laagtes. Voor mij is het gras niet groener aan de overkant, ik kleur mijn gras liever zelf groen. Zo hoef ik niet jaloers te zijn op anderen, ik creëer mijn eigen wereld.

Om de schoonheid van het leven ten volle en op een onafhankelijke manier te beleven, heb ik een gezond en krachtig lichaam nodig. Een goede gezondheid begint met ‘echt’ eten. Voor mij dus geen onnatuurlijke geraffineerde voeding, net zo min als niet te drinken ‘gezondheidssapjes’. Ik wil gewoon ‘natuurlijk’ eten, eten waar je kunt van genieten, dat smaakvol is, dat mijn organisme iets te bieden heeft. Ik wil voeding die mijn lichaam als zodanig herkent zodat het er normaal op reageert en het mij een gevoel van verzadiging schenkt. Ik wil eten waar je energiek en slank van wordt, kortom, eten dat je gelukkig maakt.”

Sans-titre-3

Moeten we snoepgoed en chips permanent vermijden of mogen we ons soms een pleziertje gunnen?

“Niets in het leven is zwart-wit en zeker voeding niet. Ik wil genieten van het leven en niets uitsluiten. Een mens is best een taai dier. We kunnen heus wel tegen een stootje. Maar we kunnen niet tegen constante overdaad, zoals voortdurende stress. Dan krijgen we een burn-out of dagelijks piekende insulinewaarden in het bloed, ten gevolge van te veel snelle koolhydraten, eigen aan de westerse voeding. Dan worden we ziek. Af en toe een dessert kan geen kwaad. Het is zelfs goed voor het hart, figuurlijk dan. Je zult heus niet ziek worden van eens een goed pak frieten te eten, je zal je hooguit wat ongemakkelijk voelen.
Zoals alles heeft ook voeding te maken met balansen. Mijn idee is dat 70 tot 80 % van wat je eet basisvoedsel moet zijn, natuurlijke voeding die je lichaam iets te bieden heeft : groenten, fruit, noten, zaden, vis, vlees, eieren,… 20 tot 30 % mag ‘comfortfood’ zijn: dessert, frieten, brood, snoep,… Het is die 100 % die van jou een gelukkig en gezond iemand maakt.”

Zijn er voedingsmiddelen die 50-plussers zonder beperkingen mogen gebruiken?

“Er is geen onderscheid tussen jong of oud. Wat gezond is voor jong is dat ook voor oud en omgekeerd. Weet vooral waarvan je veel moet eten = basisvoedsel en waarvan je maar weinig mag eten = comfortfood. Besef dat groenten en fruit de grootste leveranciers zijn van vitaminen, mineralen en fytochemicaliën en je lichaam gezond, sterk en energiek houden. Eet naar eigen behoefte; het lijkt me logisch dat een kind meer energierijk voedsel kan verwerken dan een ouder persoon die rustiger door het leven gaat. Luister naar je lichaam, elk lichaam is anders. Denk ook aan beweging, dat is minstens even belangrijk als gezonde voeding.”

Nog speciale tips voor de 50-plusser?

“Het is nooit te laat om aandacht te hebben voor je gezondheid. Geniet van het leven en zie jezelf vooral niet als een 50-plusser, maar als iemand die volop in het leven staat. Wees nieuwsgierig en ga voor je passies.”



© Fiftyandme 2024