foto keuken

3 belgische koks stunde

Leestijd: 7 minuten

Steeds meer vrouwen voeren het commando over de doorgaans vrij mannelijke ‘brigades’ in de restaurants. Deze lady chefs voelen zich achter een professioneel fornuis even goed in hun sas als bij de kookpotten thuis. Het is een terechte ‘back to the future’ voor een dagelijks gebruik dat altijd vrouwelijk erfgoed is geweest. We praatten met een Vlaamse, Waalse en Brusselse ‘chef met een rok’. Drie smaakmakers van de Belgische keuken.

Door Joëlle Rochette

 

België telt een 20-tal lady chefs die hun medeburgers met heerlijke gerechten verwennen. Wij praatten met drie van hen. Drie voor de drie regio’s van ons kleine landje, waar ze met de dag talrijker worden om hun talent te etaleren en hun tomeloze passie te koppelen aan een ijzeren wilskracht en een uitbundige energie. Oorlogstaal, mannelijke brigades, 100 dingen die allemaal tegelijk moeten gebeuren? Daar zijn ze niet bang voor, want deze keukenchefs zijn tegelijk ook gedreven ondernemers. En in de marge tegelijk ook moeder, sportief ingesteld of liefhebbers van hedendaagse kunst. Maak kennis met deze drie sterke en opwindende karaktervrouwen van de Belgische gastronomie.

Julie Baekelandt, Lady Chef 2016

foto julie baekelandt

Julie Baekelandt, die in 2016 tot Lady Chef of the Year werd verkozen, mag dan wel de jongste zijn van dit winnende trio: zij is ondertussen wel al eigenaar van haar eigen restaurant. Dit alles nadat zij de nodige ervaring opdeed in mooie huizen zoals de Belga Queen. Daar leerde ze niet alleen de handen uit de mouwen te steken, maar ook om een groot aantal couverts te beheren. Daarna verfijnde ze haar kennis (zodat ze de smaak van elk product kan sublimeren) bij Wout Bru in Eygalières en in Cheval Blanc te Courchevel. Zij runt haar klein restaurant naast de kerk van Zottegem. De inrichting is modern, met onder meer een originele tekening van de Vlaamse kunstenaar Panamarenko. De gastronomen komen van heinde en verre. Zij stuurt haar team – met de pittige Yana Debeer als sous-chef – met de nodige humor en empathie. Een levendige sfeer die zich uitstrekt van in de keuken tot in de zaal. Als jonge meid wou ze altijd al winnen. Toen voetbalde ze en kickte ze op de competitie. Vandaag heeft ze helemaal niets ingeboet van die drang om de beste te zijn in haar favoriete domein: de keuken. Zij trekt dan ook graag de tijd uit om tussen enkele drukke momenten door onze vragen te beantwoorden.

 

Wat heeft de verkiezing tot Lady Chef jou concreet opgeleverd?

‘Veel klanten. Nieuwe gezichten die kwamen uit nieuwsgierigheid, trouwe klanten die me kwamen feliciteren. Heel wat media-aandacht ook, maar meer van de Vlaamse kant dan van de Franstalige. Ik houd ook goede herinneringen over aan het diner “à quatre mains” dat we samen met de Lady Chef 2015 hebben bereid voor alle Lady Chefs samen. De verkiezing heeft er ook voor gezorgd dat ik heel wat mensen heb leren kennen en vaak persoonlijk aanwezig moet zijn.’

 

Wat is het moeilijkste aan dit beroep?

‘Fysieke weerstand, de stress, de vele uren dat je bezig bent – zo’n 17 tot 18 uur, altijd staand – zijn de grootste probleempunten van het werk. Ik probeer dit uit te balanceren door veel te sporten. Dat heb ik altijd gedaan en het helpt mij om de stress af te voeren. Je moet ook goed slapen en vooral – dat is onvermijdelijk – een grote passie koesteren voor de keuken. Ik ben daar sinds mijn 15 niet meer uit geweest. De keuken is dus de helft van mijn leven.’

 

Helpen bepaalde vrouwelijke kwaliteiten om je bedrijfje beter te leiden?

‘Je moet veel souplesse en vriendelijkheid aan de dag leggen. Maar je hebt ook veel karakter nodig, overtuiging en altijd die geweldige dosis passie. Voor wat de rest van het beroep betreft – en dit geldt zowel voor een man als een vrouw – zijn organisatiegeest, orde en een onberispelijke hygiëne de grootste troeven.’

 

Wat is je mooiste herinnering sinds je je restaurant C-Jules hebt geopend?

‘Dat Panamarenko die, samen met zijn echtgenote Eveline, een van mijn trouwste klanten is, een originele tekening heeft aangebracht op de muur achteraan het restaurant. Die tekening heeft een grote waarde en dit zowel voor wat betreft de bekendheid van deze internationaal bekende kunstenaar als op persoonlijk vlak. Ik voel me echt bijzonder vereerd.’

 

www.c-jules.be 


© Fiftyandme 2021