3 belgische koks stunde

Leestijd: 7 minuten

Arabelle Meirlaen, natuur staat centraal

foto arabelle meirlaen

Arabelle Meirlaen maakte met brio de overstap van haar kleine keukentje in Hoei naar haar grote privéwoning in Marchin die ze samen met haar echtgenoot Pierre Thirifays heeft verbouwd tot een hedendaags restaurant. Zij slaagde tevens in haar opzet om haar klanten mee te tronen naar een plattelandsgebied in het hart van een uitbundige natuur. Een natuur waaruit zij het beste naar boven haalt dankzij een prachtige tuin die zich helemaal uitstrekt tot het historisch kasteel dat men in de verte kan zien. De tuin werd uitgerust met een enorme moestuin. Dat zorgt ervoor dat deze chef altijd kan beschikken over de juiste planten, kruiden, bloemen en groenten om haar heerlijke keuken op een prachtige manier te personaliseren.

Deze moeder van twee dochters, die in eerste instantie styliste wilde worden, kan trots zijn op heel wat erkenningen en prijzen. Na bijna twee decennia is zij nu de eigenaar van een Michelinster, een 18/20 in Gault&Millau, de titel van Lady Chef 2008 en ook die van MeesterKok van België.

 

Wat zijn volgens jou de meest vrouwelijke aspecten van je keuken?

‘Mijn keuken is resoluut intuïtief. Zij is het spiegelbeeld van mijn nieuwsgierigheid en dus van mijn persoonlijkheid. Zij laat zich dagelijks inspireren door wat de natuur mij te bieden heeft; met andere woorden: mijn moestuin en de omringende bossen. Ik hecht evenveel waarde aan de presentatie van elk bord als aan zijn toegevoegde voedingswaarde. De natuur biedt zoveel geweldige dingen voor onze gezondheid. Het zijn dingen die zich makkelijk naar ons bord laten overbrengen, voor zover men zich bewust is van deze deugden.’

 

Hoe verwerk je die deugden van de natuur tot accenten?

‘Ik heb mezelf goed gedocumenteerd en me goed laten voorlichten door andere professionele kwekers (zowel bio als duurzame landbouw) vooraleer ik mijn eigen moestuin aanlegde. Hoewel bloemen zeer belangrijk zijn voor het versieren van mijn gerechten werk ik vandaag veel met essentiële oliën omdat ze zo goed zijn voor de gezondheid. Ik gebruik ook heel wat kruiden. Ik hecht ook veel belang aan de kleurenharmonie op een bord, het respect voor de seizoenen en het juiste plantmoment, alsook aan de bio-cultuur van de producten uit de moestuin.’

 

Je verdedigt ook het principe van “Hippocratonomie”: wat is dat precies?

‘Hippocratonomie is een concept van professor Vincent Castronovo. Dit concept koppelt gezondheid aan natuurproducten en dus ook aan gastronomie. Samen met deze professor en ook als gevolg van een aantal persoonlijke gezondheidsproblemen ben ik dieper gaan doordenken over de positieve werking van bepaalde voedingsstoffen op het organisme en over mijn eigen voedingsgewoonten. Vervolgens ben ik deze natuurproducten ook anders gaan gebruiken voor mijn klanten. Ik merkte meteen op mezelf de gunstige resultaten. Die nieuwe aanpak merk je ook aan mijn gerechten, zodat ook mijn klanten kunnen profiteren van deze nieuwe eetcultuur.’

www.arabelle.be


www.joellerochette.com


© Fiftyandme 2021