Parijs zweert bij bistronomie

Leestijd: 7 minuten

Parijs is een echte grot van Ali Baba van de smaak. Duizenden adressen – het ene nòg lekkerder dan het andere. De Lichtstad wordt meer dan ooit gegangmaakt door duizend-en-één nieuwe culinaire trends. Dat is ideaal voor een doorgedreven smaakvolle trip naar de hoogst gequoteerde en sinds kort ook gemedailleerde bistrots die in het begin van deze zomer volop in de actualiteit staan. 

Door Joëlle Rochette

Bescheiden tafels die men toevallig tijdens het wandelen ontdekt; sterren- of sterk aangeprezen restaurants; delicatessenwinkels, groenteverkopers en traditionele kaashandels, street food, wijnbars en de néo-bistrots waar heel Parijs de mond vol van heeft: tijdens ons ronduit enthousiast verblijf gaf het heerlijk epicurisch Parijs zich in al zijn culinaire facetten bloot. Met als resultaat heel wat leuke ontmoetingen en ontdekkingen, en evenveel topadresjes om met anderen te delen.

Ons bezoek aan Parijs was kort – drie dagen en twee nachten – en werd georganiseerd ter gelegenheid van de uitreiking van de ‘Médaille d’honneur de la Ville de Paris’ aan 100 chefs van emblematische bistrots. Dit bood ons de kans om een nieuw facet van het modern en culinair Parijs te ontdekken. Met zijn traditie van notoire tafels en de nieuwe trends, zoals de ‘fooding’ die sinds 2000 furore maakt, manoeuvreert de Lichtstad zijn gastronomie in een sterke positie tussen de vele overbekende blikvangers.

 

Medaille voor de 100 beste bistrots van Parijs 

In 2016 bekroonde de burgemeester van Parijs zo’n 80 Parijse sterrenchefs met een ‘Médaille de la Ville’. Die ceremonie kreeg zoveel weerklank dat Anne Hidalgo de prestigieuze medaille dit jaar aan een 100-tal bistrotchefs uitreikte. Naast Anne Hidalgo bracht ook de bekende chef Alain Ducasse, die aan het hoofd stond van het selectiecomité voor ‘les 100 medailles’, hulde aan de kwaliteit van de Parijse traditionele of ronduit vernieuwende bistrots van vandaag en gisteren.

 photo ceremonie medaillés bistronomie


© Fiftyandme 2024