Pascale Naessens recepten

Echt eten: 5 kruidige recepten van Pascale Naessens

Het geheim van een slank figuur zonder frustraties? Lekkere en kleurige gerechten die niet alleen ons lichaam maar ook onze geest oppeppen! In haar nieuwe boek ‘Echt eten’ deelt Pascale Naessens haar kennis over natuurlijke voeding die ons sterker en gelukkiger maakt. Bovendien kunnen die lekkere recepten ons ook helpen om enkele overtollige kilootjes kwijt te raken… Aan tafel!

Leestijd: 5 minuten

Een inspirerend receptenboek

Volgens Pascale Naessens hoeven we geen kleinere porties of minder calorieën in recepten te eten. We moeten alleen beter eten! “Al meer dan tien jaar schrijf ik boeken over gezonde voeding. Maar zelf heb ik ruim twintig jaar geleden ontdekt dat natuurlijke, volledige voeding ons sterker, weerbaarder en vooral gelukkiger maakt,” vertelt de mooie brunette. Dankzij haar vindingrijke maar eenvoudige recepten “hebben we meer energie, voelen we ons gezonder en vallen mensen met overgewicht af”, stelt ze vast.

“Je hoeft het dessert trouwens echt niet over te slaan! Wanneer je een nagerecht klaarmaakt, geef je immers extra liefde en verwen je elkaar. Daarom heb ik een lang hoofdstuk gewijd aan toetjes die niet alleen heerlijk smaken, maar die in de eerste plaats ook echt voedzaam zijn.”

Graag eten

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ‘graag koken’ en ‘op je gezondheid letten’, sluiten elkaar niet uit. Wel integendeel, ze gaan hand in hand. Je kunt jezelf en je partner niets mooiers schenken dan thuis met verse ingrediënten te koken: jij versterkt je gezondheid en je gezondheid maakt jou sterker.

Pascale Naessens: “Gewichtsverlies op zich is nooit mijn doel geweest. Anders en beter gaan eten, dat wel. Vaak zul je dan afvallen, maar eigenlijk is dat gewoon een gevolg van die gezondere voeding. Een neveneffect als het ware.” Misschien moeten we ons niet focussen op de kilo’s, maar gewoon de tijd nemen om goed te leven?

5 recepten

AZIATISCHE VISBURGERS 

Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:

– 300 g verse zalm
– 1 lente-ui
– 2 el. groene curry pasta
– 3 teentjes knoflook
– 10 g koriander
– 1 ei
– 1 rode peper
– 1 rode ui
– 2 tomaten

Snijd de paprika in reepjes, de ui in plakjes en de tomaten in stukjes. Hak 2 teentjes knoflook fijn. Stoom de paprika en ui in een flinke hoeveelheid olijfolie. Als de groenten bijna gaar zijn, voeg je de tomaten en de knoflook toe. Breng smaak met zout en peper en laat op een laag vuur gaar worden.

Snijd de zalm in blokjes van 0,5 cm. Hak de resterende knoflook, koriander en lente-ui fijn. Meng ze met het ei en de currypasta in de vis. Breng op smaak met een beetje zwarte peper en meng grondig. Het ziet er als pap uit, maar maak je geen zorgen: het komt allemaal goed als het gaar is.

Smelt wat kokosvet of boter in een pan. Vorm met twee lepels een quenelle met het mengsel en bak deze 2 minuten aan elke kant in een zeer hete pan. Draai ze voorzichtig om. Schep de groenten op de borden en leg de visburgers erop. Garneer met een beetje koriander indien gewenst.

 

LAMSGEHAKT MET KRUIDEN EN GROENTEN

Pascale Naessens recepten

Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten:

– 300 g lamsgehakt
– 1 eetlepel harissa
– 2 el komijnzaad
– 1 tl. ras el-hanout
– 2 teentjes knoflook
– 10 g verse koriander of peterselie
– 2 wortels
– 1 grote rode ui
– 2 tomaten
– verse tijm

Verwarm de oven op 180°C. Doe het lamsgehakt in een kom. Hak de knoflook en de koriander fijn en voeg ze samen met de harissa, de komijn en de ras el-hanout toe. Kneed goed. Maak worstjes van het gehakt en steek er een spiesje in. Leg de spiesjes op een ovenrooster en bak ze ongeveer 7 minuten.
Snijd de wortelen en ui fijn en stoom ze in olijfolie gaar. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de laatste halve minuut van het koken de tomatenblokjes toe aan de wortelen, zodat ze opwarmen maar niet koken. Voeg dan de gehakte tijm toe. Breng op smaak met grof zout voor een knapperige textuur en een beetje zwarte peper. Schep de groenten op een bord en leg de spiesjes erop.

 

FRUIT, NOTEN EN MASCARPONE ONTBIJTKOEK

Pascale Naessens recepten

Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 1 kleine cake:

– 100 g notenmengeling
– 150 g bessen
– 2 grote eetlepels mascarpone (100 g)
– 2 el. notenpasta (40 g)
– 1 ei + 1 eierdooier

Verwarm de oven voor op 180°C. Scheid de dooier en het wit van het ei. Hak de noten grof met de notenpasta en het eiwit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet het mengsel erin. Druk het mengsel goed in de hoeken. Meng de mascarpone met de twee eidooiers en spatel dan het fruit erdoor. Het is goed als een deel van het fruit fijngestampt is, maar je wilt het ook niet prakken. Verdeel het mascarpone-fruitmengsel over de notenpasta in de vorm. Zet 20 minuten in de oven. De bovenlaag is heerlijk smeuïg en de noten zijn knapperig.

 

BRAMENIJS

Bereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 20 minuten in de vriezer

Ingrediënten:

– 150 g bramen (+ eventueel een paar voor decoratie)
– 100 g room
– 30 g pistachenoten

Zet de bramen 30 minuten in de vriezer of zo lang dat ze helemaal bevroren zijn. Hak de pistachenoten grof. Blend het bevroren fruit en de room tot een dikke ijspasta in een krachtige blender. Voeg een beetje room toe als het ijs te kruimelig is.
Vorm het ijs tot quenelles en serveer onmiddellijk. Garneer met pistache crumble.

 

VERSE VIJGEN MET BRIE EN VANILLESAUS

Pascale Naessens recepten

Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten

Ingrediënten:

– 8 rijpe vijgen
– 50 g Brie kaas (niet light)
– 100 ml room
– 1 eetlepel vanille-extract
– een paar gehakte pistachenoten
– Eetbare bloemen (facultatief)

Snijd de vijgen in plakjes en schik ze op de borden. Verwijder het zwoerd van de Brie (een klusje!) en smelt het samen met de room. Voeg het vanille extract toe. Meng goed om een homogene saus te verkrijgen. Bestrijk de vijgen met de saus. Garneer met pistachenoten en eventueel bloemen. In dit gerecht heb ik bieslookbloemen en lavendelknoppen gebruikt. U kunt andere eetbare bloemen in het seizoen gebruiken.

Pascale Naessens: “De warme vanillebriesaus is bijzonder subtiel en werkt perfect met de zoetheid van de vijgen. Het is bijna een dessert; het zou zeker geserveerd kunnen worden als een kleine portie aan het eind van de maaltijd. Dit recept staat op mijn persoonlijke hitparade!”

Deze recepten verschenen in de voorjaarseditie van Fifty&Me, die nu in de winkel ligt. De overige recepten ook ontdekken? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024