Cafeïnevrije koffie
Allereerst: wat is cafeïnevrije koffie nu eigenlijk? Voor veel mensen is het beter bekend als decaf. In deze koffievariant wordt het stofje cafeïne onttrokken. Dit komt van nature voor in onder meer koffiebonen, cacaobonen en theebladeren en kan voor extra energie, alertheid en een verbeterde concentratie kan zorgen. Tenminste, als je het met mate neemt. Of misschien ben je er extra gevoelig voor en kan het juist voor rusteloosheid, hoofdpijn en angstgevoelens zorgen. Decaf koffie bevat veel minder van deze stof, dus je zult de nare bijwerkingen ervan niet ervaren. Bijkomend voordeel is dat decaf koffie, net als ‘gewone’ koffie, rijk is aan gezonde antioxidanten die de kans op diabetes type 2 kunnen verlagen. Deze gaan namelijk niet verloren in het proces.
Leuk koffieweetje
Toch is deze benaming niet echt geschikt, omdat de koffie verraderlijk genoeg niet helemaal vrij van cafeïne is. Na het decafeïneren van koffiebonen blijft er ongeveer twee tot vier (soms vijf) milligram cafeïne over. De kans dat je hier rusteloos van wordt is klein: een gewone tas filterkoffie bevat zo’n 85 milligram cafeïne. Juist, niks om je zorgen over te maken, maar toch goed om te weten. En dan heb jij straks een leuk verhaal aan de ontbijttafel.
Zit je er om welke reden dan ook aan te denken om de overstap van koffie met cafeïne naar decaf te maken? Wees je er dan van bewust dat dit samen kan gaan met klachten zoals hoofdpijn. Laat je vooral niet ontmoedigen, want dit zal na verloop van tijd ook weer verdwijnen.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Bronnen:
Radar
Beeld:
Shutterstock