4 stappen naar geslaagde goede voornemens

Leestijd: 4 minuten

Stap 3: Hoe maak je een realistische start?

voornemens

Maak geen te algemene plannen. Denk je op 2 januari: ik ga vanaf nu gezonder leven, dan kan je het in feite al bijna vergeten. Dat voornemen is te groot en te vaag om echt realiseerbaar te zijn. Hou je voornemen overzichtelijk, klein en concreet.

Denk niet dat het geen inspanning zal vragen. Het leven is geen Amerikaanse bestseller, dat heb je inmiddels al door. Verandering vraagt moeite. Altijd. Maar ook weer niet eeuwig. Volgens onderzoek aan University College London in 2010 blijkt dat je gemiddeld 66 dagen nodig hebt om een oude gewoonte om te zetten in een nieuwe.

Allerbelangrijkste vraag: wil ik dit echt? Maar dan ook echtecht? Hoe diep zit mijn motivatie? Kwel jezelf niet met goede voornemens die niet bij jou horen. Check daarom ook of wat je jezelf voorneemt echt is wat jij (op dit moment) nodig hebt. Je belooft jezelf misschien wel dat je meer gaat bewegen of meer aan timemanagement gaat doen, maar wat precies drijft je ertoe om dat te beslissen? Laat je je echt motiveren door iets wat je intrinsiek diep vanbinnen wil? Of jaag je een soort perfectie na omdat je vindt dat iets nu eenmaal zo hoort? Gaat het om principes die je jezelf oplegt? Of volg je onbewust eigenlijk de verlangens van een ander?


© Fiftyandme 2024