Een gericht sabbatjaar: reizen en tegelijk een taal leren

Leestijd: 7 minuten

De humaniora zit er op, maar vooraleer de hogere studies aan te vatten of te werken vinden heel wat studenten het interessant om een pauze in te lassen: een jaar om uit te blazen, een taal te leren, vrijwilligerswerk te doen, de wereld te verkennen.

Door Viviane Eeman

Na de humaniora naar het buitenland vertrekken voor een periode van verscheidene weken tot maanden is een must geworden. Met een zekere vrijheid als extra. “Aan de basis”, aldus Virginie, “wou ik in de eerste plaats aan mezelf en wellicht ook aan de wereld bevestigen dat ik zelfstandig en los van mijn ouders kon functioneren”. Het is een pauze die toelaat om afstand te nemen en die de nieuwsgierigheid prikkelt, de maturiteit, de zin naar verantwoordelijkheid. Dit gaat heel vaak gepaard met de drang naar een betere talenkennis. Van een taalverblijf tot vrijwilligerswerk: dit soort verrijkende en doorgaans goed omkaderde ervaringen zijn doorgaans van die aard dat zij ouders geruststellen.

life-magazine

TAALKAMPEN

Bovenaan staat het aanleren of perfectioneren van een opkomende taal, het intensief instuderen (geniet de voorkeur bij de studenten) tot een Multitalenpakket, alsook het voorbereiden van internationaal gerenommeerde examens zoals Cambridge of de wijdverspreide TOEFL (Test of English as a Foreign Language). Het Belgische EF Education (Elsene) heet iedereen welkom vanaf 12 jaar, al vormen 16- tot 24-jarigen er de meerderheid. Zonder de volwassenen te vergeten, met heel wat jonge beroepsmensen die er terecht kunnen in scholen speciaal voor hen. “De immersie in een taal staat helemaal los van het praktisch instuderen, want daarvoor moet je je durven smijten, terwijl het precies de grote angst van starters is om fouten te maken”, aldus Thibaut Hardelay, directeur van EF Belgique. Het is een formule die succes heeft, want 20 % van de studenten doen dit nog een keertje over.

life-magazine-EF

“Het is ook een manier om de geest te openen. Na veel studeren stellen we vast dat de personen die zich in een taal laten onderdompelen achteraf beter slagen op beroepsniveau. Het leven in een andere leefomgeving en het contact met mensen die uit alle hoeken van de wereld komen creëren een opening die nuttig is voor de toekomst.” De voorkeurtaal? Engels staat nog altijd bovenaan en is goed voor ongeveer 70 % van de aanvragen bij EF. Dat wordt van dichtbij gevolgd door Nederlands voor de Franstaligen en vice-versa: Frans voor de Nederlandstaligen. Spaans zit in de lift, net als Chinees. Wat de meest favoriete bestemmingen zijn? “Als het voor een jaar in het buitenland is, staat de Amerikaanse westkust voorop met San Francisco, Los Angeles, Santa Barbara. Voor de korte verblijven genieten de oostkust van de VS en Engeland de voorkeur – voornamelijk Oxford en Londen”, aldus nog Thibaut Hardelay.

12.Maastricht-University-life-magazine

“Wij hebben ook vastgesteld dat de Belg graag de warme en zonnige regio’s opzoekt. Vandaar dat ook Miami zeer goed in de smaak valt.” Het verblijf wordt verzekerd door opvanggezinnen of verblijven. Al naargelang de bestemming hebben de studenten er elke week ook keuze uit sportieve of culturele activiteiten.”


© Fiftyandme 2024