lever ontgiften

De 3 manieren om je lever te ontgiften na de feestdagen

Elk jaar is het hetzelfde: we storten ons op de petit fours, we geven ons over aan een orgie van kazen en gestoofde gerechten, we smullen van het laatste stukje taart, we vullen ons met lekkernijen, terwijl de wijn en de sterke drank rijkelijk vloeien. En met elk nieuw jaar is het een beetje moeilijker om te herstellen… Om dit jaar in topvorm te beginnen, volg je ons advies op en ontdek je hoe je je lever na de feestdagen kunt ontgiften.

Leestijd: 2 minuten

Waarom je lever ontgiften na de feestdagen?

De lever is een verbazingwekkend orgaan. Het regenereert gemakkelijk, maar heeft ook een directe invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Doffe teint, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen… Hier zijn 3 natuurlijke oplossingen om je lever te ontgiften:

1. Dieet

Alles wat we eten en drinken heeft een directe invloed op dit orgaan. Het is dus van essentieel belang om de lever te ontgiften (bij voorkeur tussen elk seizoen) om hem te helpen toxines af te voeren. Op het menu?

  • Artisjok helpt de spijsvertering door de afscheiding van gal door de lever te stimuleren. (Notitie voor later: het is ook een goede anti-kater bondgenoot!)
  • Zwarte radijs is de plant voor luie levers! Het bevordert de afvoer van de lever en de galblaas en daarmee de afvoer van gifstoffen en afvalstoffen.
  • Paardenbloem, ook bekend als de “grote reiniger”, is een krachtig diureticum dat het hele lichaam reinigt door opgehoopte gifstoffen te verwijderen.
  • Kurkuma is een krachtige ontgifter die de beschadigde lever beschermt en regenereert.
  • Kruisbloemige groenten zoals broccoli, boerenkool of spruitjes ontdoen de lever van gifstoffen.
  • Rode biet helpt om gifstoffen te bestrijden en de lever grondig te reinigen.
  • Kruidenthee en groene thee worden aanbevolen voor het reinigen van de lever.
  • Citroen is een uitstekend digestief tonicum en depuratief. Naast zijn veelvoudige antibacteriële en antiseptische eigenschappen is het opmerkelijk doeltreffend bij het stimuleren, draineren en regenereren van de lever. Als behandeling wordt aangeraden elke ochtend het sap van een verse citroen vermengd met heet water te drinken.

2. Yoga

Bepaalde yogahoudingen zuiveren het lichaam. Hoe doen ze dat? Het is heel eenvoudig: de draaiingen in combinatie met een goede ademhaling ontgiften ons lichaam. Door te draaien worden de organen samengedrukt (wat de afvoer van bloed, geladen met toxines, bevordert). Dan, door het loslaten van de torsie, komt er zuurstofrijk bloed om het orgaan te irrigeren. Zittend of staand beoefend, bevorderen de verschillende houdingen de bloedsomloop en stimuleren daardoor de organen en de bijbehorende klieren!

3. Voetreflexologie

Voetreflexologie kan een echte boost zijn voor je dieet detox. In de Chinese geneeskunde zegt men dat de lever de “Generaal van het Leger” is. Door op reflexpunten onder de voetboog te drukken, kan de behandelaar de blaasfunctie reactiveren, de lever-, milt- en nierfunctie stimuleren en de maag helpen zich te ontwarren.

Alles wat je moet weten voor je aan je detox kuur begint…

Tijdens een detoxkuur is het raadzaam om te rusten en te ontspannen, omdat de lever gevoelig is voor vermoeidheid en stress. Probeer ook alcoholische dranken te vermijden (en stop met roken als dat kan), eet kleine hoeveelheden (vermijd rood vlees, snoep, kaas, brood, melk, koffie en chocolade), kies plantaardige vetten (zoals koolzaad- of walnootolie), drink veel water, eet rijk aan fruit en groenten en beweeg ten minste 30 minuten per dag.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024