restorative yoga

Restorative yoga: ideaal om spanningen weg te nemen

Voel je je weleens overweldigd door stress en angst van het dagelijkse leven? De oplossing zou kunnen liggen bij restorative yoga.

Leestijd: 2 minuten

Wil je graag meer tijd voor jezelf nemen en meer rust vinden? Met restorative yoga, ‘herstellende yoga’, heb je een welgekomen onderbreking van de dag. Het is een geweldige activiteit met maar één doel: je in een staat van optimale ontspanning brengen. Interesse?

Wat is restorative yoga?

Goed nieuws voor vijftigplussers die geen zin hebben in inspannende oefeningen, die hun gewrichten en spieren in gevaar brengen. Restorative yoga is een rustige vorm van yoga, die niet is ontworpen om het lichaam te trainen, maar om het te ontspannen. Het bestaat uit een reeks eenvoudige oefeningen met adembeheersing, ideaal voor mensen die houden van cocooning, met kussens en dikke matten. Een meditatiekussen en bolster, die bij klassieke yoga ook vaak gebruikt worden, komen hier perfect van pas. Wat de outfit betreft, heb je enkel een legging en t-shirt nodig. Heel toegankelijk dus.

Wat zijn de voordelen?

Sportcoach David Moens legt uit wat deze yogavariant met je doet: “Zoals de naam al zegt, helpt restorative yoga je om een gevoel van sereniteit te herontdekken. Het is een Zen-reis die je onderneemt met jezelf, een soort herbalancering tussen lichaam en geest. Het is een uitstekende stressverlichter op een drukke, onrustige dag. Yoga aan het einde van de dag helpt ook om een niveau van ontspanning te bereiken dat ideaal is om je slaap te bevorderen, wat moeilijk kan zijn tijdens de menopauze. Restorative yoga wordt vaak voorgesteld aan mensen die gevoelig zijn voor angst of depressie, met echt resultaat. Het is aangetoond dat het echt effectief is”. 
Restorative yoga neemt weinig tijd in beslag en is flexibel. Het kan op elk moment van de dag worden beoefend en kan als een ontspannende pauze dienen voor mensen die bijvoorbeeld thuis werken.

Hoe werkt een sessie?

Deze yogavariant wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en is gemakkelijk te beoefenen. Het is daarom geschikt voor een breed publiek, ongeacht leeftijd, en vereist geen eerdere ervaring. Een medische keuring kan handig zijn voordat je begint, om eventuele contra-indicaties op te sporen, die verband houden met je gezondheidstoestand. Voor een volledige sessie is een klein uur voldoende, maar de duur kan je eigenlijk naargelang je eigen schema kiezen. Het belangrijkste is om regelmaat te houden. Een sessie bestaat uit een serie van 4 of 5 houdingen (asana’s) van ongeveer tien minuten, uitgevoerd na Pranayama (ademhalingsoefeningen). Deze oefeningen worden uitgelegd en getoond op Youtube kanalen die gewijd zijn aan restorative yoga.
 Zoals David Moens uitlegt, “eindigt een sessie meestal met een houding die welbekend is bij yogabeoefenaars: savasana, vertaald als lijkenhouding: je ligt op je rug, ogen gesloten, lichaam volledig ontspannen. Let wel op dat je niet in slaap valt. Deze houding, die ongeveer tien minuten duurt, vereist een staat van bewustzijn om te kunnen profiteren van de mate van volheid, die tijdens de sessie wordt bereikt. Het is de perfecte manier om naar je lichaam te luisteren en volledig te ontspannen in een staat van totale ontlading, voordat je stilletjes terugkeert naar je normale activiteiten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024