osteoporose

Anja (54) heeft osteoporose: “Twijfel niet om je te laten onderzoeken bij onverklaarbare pijn”

1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen hebben last van ongeneeslijke aandoening osteoporose. Osteoporose raakt zo’n 680.000 Belgen waarvan 530.000 geen behandeling krijgen, vaak omdat ze simpelweg niet weten dat ze de aandoening hebben. Nochtans zijn de gevolgen niet min, want een verkeerde val kan voor deze patiënten grote gevolgen hebben. Jezelf inlezen is dus nog niet zo’n slecht plan, alsook een zelftest die je simpel online kunt invullen.

Leestijd: 2 minuten

Osteoporose doet geen pijn

Osteoporose is een stille ziekte die zelf geen pijn doet, maar wel broze botten veroorzaakt. Een verkeerde val kan voor deze patiënten grote gevolgen hebben. “Een recente Brusselse studie toont aan dat 85 procent van de patiënten met breuken te wijten aan osteoporose geen behandeling krijgt”, aldus dokter Michaël Laurent, lid van de Belgian Bone Club en verbonden aan het UZ Leuven. In samenwerking met patiëntenverenigingen lanceert biotechnologiebedrijf Amgen dan ook de campagne ‘Behandel met zorg’ om mensen te informeren over de risico’s van de aandoening.

Heupfracturen

Volgens de International Osteoporosis Foundation (IOF) zal vanaf de leeftijd van 50 jaar 1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen tijdens hun verdere levensloop één of meerdere breuken oplopen. Tegen 2030 wordt een stijging van 23 procent verwacht, vooral van het aantal heupfracturen. Wie een heupfractuur oploopt, kijkt aan tegen een lang herstel: één jaar na de heupfractuur is 40-60 procent van de patiënten nog steeds niet hersteld.

Getuigenissen

Het verhaal van Anja

Bij Anja, nu 54 jaar, werd op haar 50e osteoporose vastgesteld. “Je moet niet twijfelen om je te laten onderzoeken als je onverklaarbare pijn hebt, zeker vanaf 50 jaar”, vertelt ze. “Zo’n botmeting duurt nog geen vijf minuten en doet geen pijn. De uitslag had ik nog dezelfde dag. Als ik het vroeger had geweten, was ik meteen gegaan. En ga zeker eens kijken op reumanet.be, dat is een website waar ik veel aan heb.”

“Sommige mensen hebben schrik dat er andere dingen aangetroffen worden, maar dan weet je dat ook. Laat je op voorhand screenen, anders blijven je botten afbreken. En blijf bewegen, ook als je pijn hebt want dan gaat ze net weg of vermindert ze. Wandelen bijvoorbeeld, doe dat op je eigen tempo. Je ziet veel mooie dingen als je rondloopt.”

Het verhaal van Rudi

Rudi is nu 63 jaar, maar in 2007, toen hij 49 jaar was, werd osteoporose vastgesteld. Hij vertelt: “Als drie vrouwen de ziekte hebben, heeft minstens één man het ook. Toen ik 49 jaar was hebben ze het bij mij ontdekt, maar normaal krijgen mannen osteoporose op latere leeftijd. Door al die factoren en met wat ze ‘maar’ weten van de ziekte, zijn ze er bij mij niet eerder
achter gekomen. Mijn vrouw zag eigenlijk dat ik veel pijn had. Zo ben ik bij de dokter beland en die heeft me een botmeting voorgeschreven.”

“Het begint langzaam, tot je de eerste breuk hebt en dan wordt het erger en erger. De pijn komt door die breuken, die nadien vaak niet goed herstellen. Die breuken worden veroorzaakt door de osteoporose, maar de ziekte zelf doet geen pijn.”, getuigt Rudi. “Ik vind het positief dat Amgen erover wil spreken en het taboe doorbreken. Zeker naar mannen toe. Er wordt vaak maar aan osteoporose gedacht wanneer iemand 70 jaar of ouder is, maar je moet toch altijd kritisch blijven.”

Meten is weten, daarom wordt aangeraden online een zelftest in te vullen. Dat kan op www.behandelmetzorg.be.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024