broze botten osteoporose

Broze botten door osteoporose? Dit kun je zelf doen om het te verbeteren

Osteoporose ontwikkelt zich vaak zonder duidelijke symptomen, en mensen realiseren zich soms pas dat ze het hebben wanneer ze een botbreuk ervaren. Au! De chronische ziekte leidt namelijk – zonder dat je het misschien doorhad – tot een afname van de botdichtheid en de hoeveelheid mineralen in het botweefsel. Dit maakt de botten zwakker en minder dicht. Maar je kunt het zelf wel verbeteren.

Leestijd: 2 minuten

Hoe krijg je osteoporose?

Naarmate mensen ouder worden, neemt de botdichtheid over het algemeen af. Vrouwen na de menopauze hebben daarna een hoger risico om osteoporose te krijgen vanwege de afname van oestrogeen, een hormoon dat een beschermende rol speelt bij de botdichtheid en broze botten. Daarnaast kan een familiegeschiedenis van osteoporose kan het risico op de aandoening ook vergroten. Erfelijke factoren spelen een rol in de piekbotmassa en de botdichtheid die een persoon kan bereiken. Daarnaast hebben mensen met een laag lichaamsgewicht meer kans om het te ontwikkelen, of kan het door medicijnen komen.

Maar ook ongezond leven kan osteoporose in de hand werken. Onvoldoende lichaamsbeweging, vooral gewichtdragende oefeningen, kan leiden tot een afname van de botdichtheid. Ook roken en alcoholgebruik doen het geen goed.

Het gevolg ervan

Het is zeker iets om rekening mee te houden. De botten worden namelijk brozer, waardoor je in vervelende situaties kunt belanden. De combinatie van verminderde botdichtheid en veranderingen in de botstructuur verhoogt het risico op fracturen. Zelfs alledaagse activiteiten, zoals bukken, tillen of zelfs een lichte val, kunnen leiden tot breuken in de heupen, wervelkolom en polsen of gewrichtspijn. Of nog erger: compressiefracturen in de wervelkolom of heupfracturen.

Dit kun je zelf doen

Is de aandoening bij je geconstateerd, dan is het helaas niet volledig omkeerbaar. Maar er zijn wél manieren om de progressie van osteoporose te vertragen, de botdichtheid te behouden of enigszins te verbeteren, en het risico op fracturen te verminderen.

  1. Zorg voor genoeg vitamine D: Let op je vitaminen. Een dieet dat rijk is aan calcium en vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid. Krijg je hier toch te weinig van binnen, dan kun je aanvullen met supplementen.
  2. Doe gewichtdragende oefeningen: Het is belangrijk om aan genoeg lichaamsbeweging te doen. En dan vooral gewichtdragende oefeningen, zoals wandelen, joggen, dansen en weerstandstraining. Dit kan de botdichtheid namelijk bevorderen en de spieren rondom de botten versterken. Het best bekijk je dit met een kinesist.
  3. Rook niet en drink niet of gematigd: Zoals gezegd, is roken en overmatig drinken een grote boosdoener voor osteoporose. Het best stop je hier dus mee.
  4. Eet genoeg calcium: Calcium is een essentieel mineraal voor botopbouw, en vitamine D bevordert de opname van calcium. Eet genoeg dus zeker genoeg calciumrijke producten. Mensen denken dan altijd meteen aan melk, maar je hoeft echt geen melk te drinken voor je botten. Ook groene bladgroenten, broccoli en noten barsten van de calcium. Die bevatten bovendien fosfaten die ook essentieel zijn voor sterke botten. Pas op met koffie en zout, want dit kan de voordelen van calciumrijke voeding tenietdoen. Het is niet volledig onderbouwd, maar ook groene thee kan goed doen. De fluoride in groene thee helpt namelijk om botten sterk te houden.
  5. Meet regelmatig de botdichtheid: Het is belangrijk om regelmatig de botdichtheid te laten meten, vooral als er risicofactoren voor osteoporose aanwezig zijn. Op basis van de resultaten kan de arts aanpassingen aan de behandeling voorstellen.
  6. Denk aan medicatie: En ook is er medicatie. Vanzelfsprekend overleg je dit met je arts. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die zijn ontworpen om de botdichtheid te verhogen en het risico op fracturen te verminderen. Bisfosfonaten, denosumab en andere medicijnen worden vaak voorgeschreven, maar de keuze van medicatie kan afhangen van de individuele gezondheidstoestand en voorkeuren.

Hoewel osteoporose ernstige complicaties kan veroorzaken, kan een proactieve benadering en gezonde levensstijlgewoonten helpen om de impact van de aandoening te verminderen en een goede kwaliteit van leven te behouden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024