Mondgezondheid: wat is dat precies?

Leestijd: 2 minuten

Ook na uw 50e verjaardag bent u nog altijd actief en dynamisch. U hecht ook veel belang aan uw voorkomen. Niettemin kan een slechte mondgezondheid voor pijn en hinder zorgen, en dit zowel fysiek als psychologisch. Hoe verzorgt u uw mond bij het ouder worden en wat kunt u doen om een goede mondhygiëne intact te houden?

Door Gaëlle Dehenain

Welke mechanismen gaan schuil achter de wisselwerking van de mondgezondheid?

Bij het ouder worden, wordt de mond droger. Dat komt omdat het lichaam meer dehydrateert, door het innemen van medicatie of als gevolg van radiotherapie. De speekselstroom kan dus afnemen, vooral wanneer het kauwen afneemt of door een mindere werking van de speekselklieren. Met de leeftijd gaan ook de tanden verslijten. Slechte tandverzorging en oude, niet langer aangepaste protheses kunnen verwondingen in de mond veroorzaken.

Vrouwen in de menopauze zijn gevoeliger voor tandaandoeningen. Deze infecties treffen vooral het parodontium (steunweefsel van de tand). Deze kwetsbaarheid heeft te maken met de daling van de oestrogeenwaarden, de vrouwelijke geslachtshormonen. Toch is parodontitis geen exclusiviteit voor vrouwen. Ook mannen kunnen er het slachtoffer van zijn.

Hoe bewaart u een goede mondgezondheid?

  • Vermijd risicogedrag: alcoholverbruik, roken, zoetigheden. Drink geen suikerhoudende dranken voor het slapengaan na het tandenpoetsen.
  • Spoel de mond en poets uw tanden na elke maaltijd gedurende minimaal 3 minuten. Gebruik een borstel die niet te soepel is (weinig efficiënt), maar ook niet te hard (doet bloeden). Rond af met een krachtige waterstraal of met een interdentale borstel voor de plekjes waar de klassieke tandenborstel niet bij kan komen.
  • Beperk het aantal mondbaden die de mondslijmvliezen kunnen aantasten.
  • Reinig zorgvuldig de uitneembare protheses, want dat zijn broeihaarden van schimmels (candidose). Afspoelen is onvoldoende: u moet de prothese zeer zorgvuldig schrobben.
  • Geregeld en voldoende drinken tijdens de dag vermindert het droge-mondgevoel en spoelt de mond.
  • Voorzie extra proteïnen in uw voeding na een tandkundige ingreep: hierdoor versnelt u de littekenvorming.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn mondverzorging en ouder worden is geen synoniem van minder tanden. Dat ons immuunsysteem verzwakt met ouder worden, maakt mondverzorging extra belangrijk voor al wie een dagje ouder wordt.