zelftest omikronvariant

Onderzoek concludeert dat zelftest minder betrouwbaar is bij omikronvariant

Zelftesten, de testen die normaalgesproken binnen een paar minuten uitsluitsel moeten geven, lijken minder nauwkeurig te zijn bij de omikronvariant. Dat waarschuwt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Wat houdt dat precies in?

Leestijd: 2 minuten

Zelftest minder betrouwbaar bij omikronvariant

De zelftest, vaak een antigeentest, is minder betrouwbaar is bij de omikronvariant van het coronavirus dan bij andere varianten omdat de kans groter is dat het bij een besmetting een negatief resultaat aangeeft – terwijl je misschien positief bent. “De eerste gegevens laten zien dat antigeentests de omikronvariant wel detecteren, maar mogelijk met een verminderde gevoeligheid, waardoor de kans op een vals negatieve uitslag groter is”, schrijft de FDA in een waarschuwingsbericht. Deze antigeentests worden verkocht als zelftests en soms ook  gebruikt bij een aantal commerciële testaanbieders.

Minder betrouwbaar in het begin

De sneltesten zijn vooral minder betrouwbaar op de eerste dag dat je klachten hebt. De Amerikaanse epidemioloog Michael Mina legt uit op Twitter: “Eigenlijk is de zelftest niet minder betrouwbaar, maar is het virus gewoon besmettelijker. Dit betekent dat alle tests, zowel antigeen- als PCR-tests, meer problemen zullen hebben om het virus op dag 1 te detecteren, maar de tests zullen nog wel detecteren op dagen 2, 3, 4, 5, 6, enzovoort.”

Lees ook
Omikron of delta? Er is een opvallend symptoom van de omikronvariant dat je aan de eettafel merkt >

Toch blijven gebruiken

Toch blijft de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond het gebruik van antigeentesten toestaan, met inachtneming van precieze gebruiksaanwijzingen. “Als een persoon negatief getest heeft met een antigeentest, maar ervan verdacht wordt covid-19 te hebben, bijvoorbeeld door symptomen of een verhoogd besmettingsrisico als gevolg van blootstelling, is een follow-up met een moleculaire test (een PCR-test, red.) belangrijk”, benadrukt het agentschap. Die detecteert het genetisch materiaal van het virus, niet de eiwitten.

Andersom is het trouwens niet het geval: een antigeentest meet dus de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is.

Op welke klachten moet je letten?

Bij omikron hebben mensen minder vaak last van geur- en smaakverlies. De helft heeft ook geen koorts of hoestbuien, maar eerder typische verkoudheidsklachten zoals een loopneus, keelpijn en hoofdpijn.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron: Belga
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024