symptoom omikronvariant

Omikron of delta? Er is een opvallend symptoom van de omikronvariant dat je aan de eettafel merkt

Hoewel er nog steeds meer vragen dan antwoorden zijn over de omikronvariant, is wel zover duidelijk dat het besmettelijker is dan de de deltavariant, maar dat je er ook minder ziek van word. Én volgens Britse wetenschappers is er een opvallend symptoom die je ook minder snel bij de delta zal merken.

Leestijd: 2 minuten

Symptoom omikronvariant

Voor de analyse van de omikronvariant maakten de wetenschappers gebruik van de recentste gegevens uit Londen, waar de omikron-prevalentie hoger is dan in veel andere regio’s. Dat vergeleken ze met symptoom data van oktober, toen niet de omikron, maar de deltavariant nog dominant was. Van beide varianten is de top 5 symptomen in beide periodes:

  1. Loopneus
  2. Hoofdpijn
  3. Vermoeidheid (mild of ernstig)
  4. Niezen
  5. Keelpijn

Maar omikron hebben mensen amper last van geur- en smaakverlies. De helft heeft ook geen koorts of hoestbuien.  Maar daarnáást concludeerden ze dat het verlies van eetlust een veelvoorkomend symptoom is van de omikronvariant, eerder dan van de deltavariant.

Geen duidelijk verschil

Opvallend was dat de analyse geen duidelijk verschil in het symptoomprofiel van delta en omikron, waarbij slechts 50% van de mensen de klassieke drie symptomen van koorts, hoest of verlies van reuk- of smaakzin ondervonden. Bij mensen die geen zichtbare symptomen hebben, kan het verlies aan eetlust dus wel een nuttige indicator zijn.

Verder willen de onderzoekers nog duidelijk maken dat de omikron en delta voor velen lijken als een verkoudheid, het dodelijk kan zijn en het 1 op de 50 achterlaat met langdurige symptomen die hun dagelijks leven verstoren.

Omikron, en nu?

Uit onderzoek blijkt dat mensen die gezond en plantaardig eten, 10 procent minder kans hebben om het virus te krijgen. Op deze manier eten kan je ook helpen herstellen als je het virus hebt en een ziekenhuisbezoek besparen (40% minder kans op een ernstig ziekteverloop). Wat dat dan vooral inhoudt? Fruit, groenten en meergranen, maar ook vette vis en gefermenteerde voedingsmiddelen die goed zijn voor de darmgezondheid. Deze voedingsmiddelen zijn belangrijk voor je immuunsysteem, dat infecties dus bestrijdt.

Lees ook
Hoe geef je je immuunsysteem een boost? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024