En u, loopt u risico op osteoporose ?

Leestijd: 2 minuten

Eén vrouw op 3 en 1 man op 5 ouder dan 50 zal vroeg of laat een breuk oplopen door osteoporose. Zo’n 60.000 Belgen worden getroffen door deze botaandoening, maar vaak wordt dat veel te laat vastgesteld.

Osteoporose is een echt gezondheidsprobleem geworden in België. Eén vrouw op 3 en 1 man op 5 ouder dan 50 (of 60.000 Belgen) lijdt aan deze “ziekte van fragiele botten”. Kenmerken: een verminderde botdichtheid en een verstoorde microstructuur van het bot, wat makkelijk leidt tot breuken. Elk jaar telt men in België ongeveer 80.000 breuken die in verband gebracht worden met osteoporose: 14.960 gebroken heupen, 12.046 breuken aan de wervelkolom, 12.358 gebroken armen en 40.529 andere breuken. Een grote meerderheid van de patiënten houdt er zware ongemakken aan over, vooral op gebied van mobiliteit en onafhankelijkheid, terwijl 20% van hen eraan sterft.

De menopauze is een kritiek moment voor vrouwen omdat het oestrogenengehalte dan in vrije val is, terwijl dat een essentieel hormoon is voor het evenwicht tussen botafbraak en -opbouw. De daling van oestrogenen leidt tot fragielere botten.

Osteoporose kost ons elk jaar 606 miljoen euro in België. Ondanks de vooruitgang in de diagnosestelling, de evaluatie van de ziekte en de efficiënte behandelingen, blijft osteoporose ondergediagnosticeerd en onderbehandeld. In België lopen niet minder dan 8 vrouwen op 10 een aangepaste behandeling mis in het jaar dat volgt op een breuk veroorzaakt door osteoporose. Mannen lopen ook breuken op door osteoporose, maar in het algemeen 10 jaar later dan vrouwen.

Osteoporose wordt een stille ziekte genoemd omdat ze geen symptomen heeft en pijnloos is. Botten kunnen jarenlang breekbaarder worden zonder dat er voortekenen duidelijk worden. Als osteoporose niet behandeld wordt, evolueert ze op pijnloze manier tot het moment waarop ze zich manifesteert door een breuk, of een vergevorderd stadium van de ziekte.

Men schat dat het aantal gebroken heupen wereldwijd zal stijgen met 310% bij mannen en 240% bij vrouwen van 1990 tot 2050. Vandaar het belang om osteoporose tijdig op te sporen, voor de eerste breuk opduikt.

Om die reden werd er een snelle test op punt gesteld die goedgekeurd is door het IOF (International Osteoporosis Foundation). De test neemt maar een paar minuten in beslag op de website http://osteoporosenews.be. Je hoeft de uitslag dan alleen nog maar te tonen aan je dokter.

http://osteoporosenews.be


© Fiftyandme 2024